Uskoro najsavremeniji dijagnostički centar u​ BiH

22.02.2021. 08:18 / Izvor: SRNA
Uskoro najsavremeniji dijagnostički centar u​ BiH

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o projektu izgradnje kompleksa "Mlječanica", koji uključuje adaptaciju i izgradnju novih objekata i kompleksa ukupne vrijednosti od 32 miliona KM.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o projektu izgradnje kompleksa "Mlječanica", koji uključuje adaptaciju i izgradnju novih objekata i kompleksa ukupne vrijednosti od 32 miliona KM, potvrdio je u intervjuu Srni direktor Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici Darko Banjac.

"Investicioni ciklus obuhvata period od 2021. do 2025. godine, a u čitavom svom kapacitetu vrijedan je 36 miliona KM, od kojih četiri miliona KM obezbjeđuje Bolnica `Mlječanica` kroz različite vrste donacija i iz vlastitih sredstava, uključujući kreditna sredstva od 2,5 miliona KM", precizirao je Banjac. 

On je dodao da će investicioni ciklus u ovoj godini biti vrijedan pet miliona KM, a da su za tu namjenu već odborena sredstva iz javnih investicija Republike Srpske. 

"Prvo što treba da uradimo u ovoj godini jeste raspisivanje tendera za reviziju projekta, a zatim i obezbjeđivanje građevinske dozvole. Paralelno će se izvršiti nabavka aparata za laboratoriju vrijednih 200.000 KM tako da ćemo ovdje u `Mlječanici` definitivno imati nasavremenije opremljenu laboratoriju u regionu", rekao je Banjac. 

Prema njegovim riječima, u roku od 15 dana biće raspisan tender za nabavku digitalnog CT aparata proizviđača "Hitach", a specifično je da ne postoji nijedan takav na Balkanu. 

Biće raspisan i tender za nabavku digitalnog tri de RTG /rendgen/ aparata posljednje generacije, takođe, proizvođača "Hitachi", kakvih ima trenutno samo tri na Balkanu, a biće nabavljen i najsavremeniji ultrazvuk istog proizvođača. 

"Paralelno sa tenderskom procedurom ići ćemo u izgradnju objekta za najsavremeniji dijagnostički centar u BiH koji će biti izgrađen u skladu sa svim standardima. Posebnu pažnju posvetili smo obuci medicinskog kadra koji će raditi na tim dijagnostičkim aparatima", naveo je Banjac. 

On je najavio potpisivanje posebnih ugovora sa bolnicama u Prijedoru i Gradišci, ali i Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci, Kliničkim centrom u Beogradu, te potvrdio da su u toku i pregovori sa klinikom "Rebro" iz Zagreba, kako bi nalaze pacijenata Bolnice "Mlječanica" mogli pregledati najeminentniji stručnjaci u različitim oblastima medicine. 

"Cilj nam je da dijagnostički centar počne sa radom aprilu 2022. godine, a u zavisnosti od tenderskih i drugih procedura možda i ranije. U okviru ovogodišnje investicije od pet miliona KM predviđena je i izgradnja srca `Mlječanice`, a to je hidroblok sa hiperbaričnim komorama vrijedan 2,5 miliona KM, a koji bi trebao početi sa radom od maja naredne godine", rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, nakon toga slijedi raspisivanje glavnog građevinskog projekta za hotel, sportsku dvoranu, sportske terene, bazene, vještačka jezera i fudbalski teren, a vrijednost te investicije iznosi 25 miliona KM. 

"Iz vlastitih kreditnih sredstava Bolnice `Mlječanica` gradićemo odvojenu kliniku poluintenzivne njege sa 50 nasavremenijih ležajeva, sopstvenom kinezi-salom i salom elektroterapije, a u toku je procedura sprovođenja međunarodnog tendera", kaže Banjac. 

Iz vlastitih sredstva tokom ove godine planirana je i izgradnja pet četvorokrevetnih bungalova, a naredne godine biće izgrađeno još 10 novih. 

"Unutrašnjost `Mlječanice` je do sada u potpunosti renovirana, uključujući sve doktorske ordinacije, prostorije za intervencije, prijemnu kancelariju, prostor elektroterapije, kinezi-sale i sale ultrazvuka, te laboratorije koja će biti jedna od najsavremenijih u regionu. U okviru projekta energetske efikasnosti Vlade Republike Srpske zamijenjena je sva stolarija, a sve s ciljem boljih uslova za boravak pacijenata i naših zaposlenih", podsjetio je Banjac. 

On kaže da je u planu i rekonstrukcija administrativne zgrade, izgradnja ograde, tople veze sa hidroblokom i novom poliklinikom, te rekonstrukcija i izgradnja platoa sa fontanama. 

Govoreći o viziji razvoja Specijalne bolnice "Mlječanica", Banjac je naglasio da ona ide u dva pravca, zdravstvenom i turističkom, kakva je praksa svuda u svijetu, pa i na ovim prostorima. 

"Prvi aspekt naše vizije je zdravstveni i uključuje najmoderniju dijagnostičku opremu i proširenje kapaciteta za pacijente. Trenutni kapacitet je 151 mjesto, a izgradnjom nove poliklinike imaćemo još 50 dodatnih mjesta. Što se tiče turističkih smještaja, imaćemo najsavremeniji hotel sa pet zvjezdica, sa bazenima, velnes centrom, kongresnom salom i kapacitetom od 150 ležajeva i osam najopremljenijih apartmana", precizirao je Banjac. 

On je istakao da se "Mlječanica" razvija u pravcu pružanja izuzetno kvalitetnih zdravstvenih usluga fizikalne terapije i dijagnostike sa izuzetno obučenim medicinskim kadrom i uz potencijal čuvene ljekovite vode koju ima Mlječanica, te najsavremeniju dijagnostičku opremu i laboratoriju. 

"Budućnost zdravstva jeste upravo dijagnostika i laboratorija za utvrđivanje tačne dijagnoze i u tome će `Mlječanica` biti lider u regionu. S druge strane, moći ćemo da dajemo izuzetno kvalitetnu uslugu našim pacijentima, ali i turistima koji dođu u srce Kozare, u netaknutu prirodu", rekao je Banjac. 

On je naglasio da je vizija razvoja "Mlječanice" u stvari vizija razvoja čitavog ovog kraja. 

"`Mlječanica` će zaposliti 70 do 80 novih radnika, s nama će raditi firme iz Kozarske Dubice, Prijedora i cijele regije, a mještani će biti u prilici da proizvode zdravu hranu koju ćemo promovisati u `Mlječanici`. Razvoj `Mlječanice` znači i razvoj ovog kraja. `Mlječanica` će biti pokretač tog razvoja ne samo Kozarske Dubice već i čitave regije. Ovo je najveće ulaganje u Kozarskoj Dubici u posljednjih 40 godina", rekao je Banjac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije