Hercegovina u utrci za projekt od 20 miliona dolara

09.03.2021. 08:35 / Izvor: Večernji List
Hercegovina u utrci za projekt od 20 miliona dolara

Trajanje projekta razvoja održivog turizma u BiH je pet godina.

Vodopadi Kravica i Koćuša, pećine Vjetrenica i Ravlića pećina, biciklističke rute međunarodnog značaja, autohtoni poljoprivredni proizvodi, netaknute rijeke i jezera, srednjovjekovni stećci i kule samo su jedan dio velikog mozaika turističke ponude regije Hercegovine koja bi uskoro mogla biti podignuta na viši nivo.

Prilika za oporavak ekonomije leži upravo u boljoj promociji turističkih potencijala Hercegovine, ali kroz izradu strateškog plana održivog turizma koji će minimalizirati rizike za ekosistem.

Upravo s tom namjerom administracija SAD-a, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je nedavno petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH koji će, kroz poticanje saradnje među svim razinama vlasti, ekonomije i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog utjecaja pandemije.

O ozbiljnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica kako je vrijedan čak 20 miliona američkih dolara, a cilj je potpora dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota BiH.

Predstavnici USAID-a ovih su dana u Hercegovini, obavljaju razgovore s predstavnicima kantonalnih vlasti pripremajući teren za realizaciju projekta koji se, bez mnogo pretjerivanja, može nazvati kapitalnim, a koji bi trebao preporoditi turističku ponudu.

Ove sedmice u Vladi HNK, o temi razvoja održivog turizma, održan je sastanak s predstavnicima USAID-a, a kantonalni premijer Nevenko Herceg u izjavi za Večernji list kazao je kako je turizam strateška grana privrede u kantonu, doživio je svojevrsnu ekspanziju u Hercegovini, te je naveo kako upravo ovaj kanton, ali i Hercegovina u cjelini, imaju značajnu kulturnu i prirodnu baštinu. Stoga ga raduje što međunarodne organizacije, poput USAID-a, daju prostor ovoj strateškoj grani ekonomije. Posebno je istaknuo potrebu da lokalne zajednice imaju svoje turističke organizacije, naglasivši kako je apsurdno da općine i gradovi nemaju takvo što.

Predstavnici USAID-a bili su i u susjednom Zapadnohercegovačkom kantonu, a tom je prilikom predsjednik Vlade Zdenko Ćosić upoznao goste s projektima koji su u toku u području turizma, kao i onima koji se planiraju realizirati u budućnosti. Dodao je kako se nada da su prilikom obilaska turističkih atrakcija imali priliku vidjeti koliki turistički potencijal ima ovaj kanton, koji je pak još uvijek nedovoljno prepoznat i iskorišten, što otvara različite mogućnosti za saradnju u projektima poput ovog.

Voditelj USAID-ova projekta razvoja održivog turizma u BiH Ibrahim Osta prezentirao je pritom projekt naglasivši kako za cilj ima poticanje općeg ekonomskog rasta zasnovanog na turizmu i promoviranje društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno nasljeđe i prepoznatljivu prirodu BiH.

Inače, trajanje projekta razvoja održivog turizma u BiH je pet godina, a ima za cilj poticanje općeg ekonomskog rasta temeljenoga na turizmu i promoviranje društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno nasljeđe i prepoznatljivu prirodu zemlje. Aktivnosti ovoga projekta bit će usmjerene na proširenje autohtone poljoprivredne proizvodnje i srodnih izvoznih tržišta, uz istodobno očuvanje kulturnih i prirodnih dobara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije