U toku asfaltiranje dijela putne dionice do Štrbačkog buka

10.05.2021. 13:00 / Izvor: Fena
U toku asfaltiranje dijela putne dionice do Štrbačkog buka

Direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić najavio je brzi završetak projekta asfaltiranja dijela pristupnog puta do najatraktivnije zone - Štrbačkog buka

Direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić najavio je brzi završetak projekta asfaltiranja dijela pristupnog puta do najatraktivnije zone - Štrbačkog buka.

"Financijska sredstva za ovaj projekat osigurala je Vlada Federacije BiH, putem Ministarstva za okoliš i turizam. Tako je milion maraka prebačeno na  račun Nacionalnog parka Una, dok smo mi vlastitim sredstvima završili svu projektnu dokumentaciju. Izvođač radova je domaća firma, a u ovoj fazi ćemo asfaltirati dionicu puta dužine 5.154 metra. Stigli smo do same završnice neophodnog projekta modernizacije i poboljšanja usluge za sve posjetitelje", kazao je direktor Mulić.

Ovoj fazi građevinskih radova prethodila je izgradnja vodovodne mreže od naselja Orašac do Štrbačkog buka. Za gradnju vodovodnog sistema Orašac - Ćelije - Štrbački buk u Nacionalnom parku Una izdvojeno je je 366. 000 KM, koje su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Grad Bihać.

Istaknuto je da je za asfaltiranje i uređenje preostale dionice pristupnog puta od tri kilometra neophodno završiti imovinsko-pravnu proceduru, odnosno osigurati sredstva za eksproprijaciju zemljišta koje nije uplanjeno.

Uporedo sa svim ovim aktivnostima, organizirana je i ekološka akcija "Samo malo dobre volje".

"Zajedno sa Rafting agencijom "Una Aquarius River Adventures"  i Ronilačkim klubom "Aquarius" iz Bihaća u vikendu iza nas očišćene su obale i korito rijeke Une u području Nacionalnog parka, na dionici vodopad Štrbački buk - Dvoslap u dužini od 15 kilometara. Posebna zahvala ide svim volonterima, koji nam neumorno pomažu", dodao je Mulić.

Pripremljen je i program obilježavanja manifestacije "17. maj - Dan rijeke Une", u okviru kojeg su planirane ekološke aktivnosti djece i gradskih vrtića u Bihaću, Eko rafting u Nacionalnom parku Una, Biciklijada "Stazama rijeke Une", centralna manifestacija "Dan rijeke Une u Nacionalnom parku", kao i brojne druge aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije