Granić: ZDK je ispunio sve obaveze za početak realizacije projekta "Plava voda"

22.05.2021. 11:39 / Izvor: Fena
Granić: ZDK je ispunio sve obaveze za početak realizacije projekta 'Plava voda'

U projektu sudjeluju Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica, a ostavljena je mogućnost da se uključi i Vitez, koji je u jednoj fazi sudjelovao, ali je u međuvremenu odustao od projekta.

Ministar finansija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić i direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda“ d.o.o. Travnik Ernad Granić potpisali su jučer u sjedištu Vlade ZDK predugovor i ugovor za realizaciju kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) - potvrdio je u izjavi za Fenu direktor JP RV „Plava voda“ Ernad Granić.

Potpisani su dokumenti Predugovora o zajmu i Ugovora u vezi otplate kredita između ZDK-a i JP RV „Plava voda“, uz koji je to preduzeće dostavilo Vladi ZDK-a potvrdu o izvršenoj primopredaji instrumenata obezbjeđenja - mjeničnu izjavu i 40 bjanko ovjerenih mjenica.

"Potpisivanjem je otklonjena i barijera koja je protekle dvije godine sprečavala realizaciju projekta 'Plava voda'. Stvoreni su preduslovi da se projekt nastavi realizovati u punom kapacitetu.Nadam da će, u narednom periodu, svi učesnici, pravovremeno i sa puno većom efikasnošću, izvršavati svoje obaveze te da ćemo ovaj projekt, na kraju, dovesti do njegove namjene i svrhe. To je da se osigura dugoročno i kvalitetno vodosnabdjevanje za ove četiri općine te prateći elementi projekta, kao što su zaštita okoliša, ekonomski i turistički efekti za Travnik... ", kazao je Granić.

U projektu, napominje, sudjeluju Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica, a ostavljena je mogućnost da se uključi i Vitez, koji je u jednoj fazi sudjelovao, ali je u međuvremenu odustao od projekta.

Potpisani su dokumenti za koje su ranije date saglasnosti, čime je formalno-pravno ispoštovana finansijska konstrukcija.

"To znači da ZDK preuzima svoj dio duga, da ga 'spušta' dalje, a potpisani su i ugovori koji omogućavaju otplatu tog duga od strane Grada Zenice, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.ZDK je, kako smo informisani, još prošle sedmice završio i svoje obaveze iz projekta sa FBiH, tako da su sve procedure, koje su osnovne za njegovo učešće u projektu 'Plava voda', s ovim i ispunili",  ističe Granić.

Preostali su, napominje, još neki, relativno sitni administrativni poslovi, „koji ne bi trebali predstavljati veći problem u realizaciji projekta“.

"Time se stvaraju preduslovi da preduzeće pokrene i završi izbor izvođača radova, jer će imati osigurana sredstva. Jedna od većih komponenti projekta je, svakako, proces ekspropijacije zemljišta na trasi vodovoda, gdje očekujem agilnost i aktivnost općinskih službi, koje učestvuju u ovom projektu", kaže Granić.

On se nada da će kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), uskoro biti i operativna. Procjenjuje da bi sve institucije koje prate realizaciju projekta, sa državnog i federalnog nivoa, međusobne odnose mogle regulirati u narednih mjesec dana.

Projekat će se finansirati sa po 11 miliona eura kredita EBRD-a i CEB-a, dok je 2,5 miliona eura, kao grant sredstava, osigurala i Švedska razvojna agencija (SIDA). Sredstva koja je donirala SIDA bit će uplaćena za poboljšanje lokalne vodovodne mreže općina i gradova, koji sudjeluju u projektu.

EBRD je, također, za izradu projektne dokumentacije, osigurao grant od 600.000 eura. Procjene su da će,  troškovi za izgradnju ovog vodovoda iznositi oko 50 miliona KM.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije