Počeli pripremni radovi na modernizaciji Luke Brčko

16.06.2021. 08:06 / Izvor: Akta.ba
Počeli pripremni radovi na modernizaciji Luke Brčko

Sredstva EU osigurana su kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan.

Početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji Luke Brčko službeno je obilježen u utorak u prisutnosti gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića, predsjednika Skupštine Distrikta Siniše Milića, predstavnika Europske unije, Europske banke za obnovu i razvoj i Ureda visokog predstavnika.

Projekt modernizacije Luke Brčko obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste, kao i pruge do željezničkog kolodvora Novo Brčko. Radovi će najprije početi na rekonstrukciji platoa, a koje će izvoditi poduzeće Bijeljina i Prijedor putevi, izabrano na javnom tenderu, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Direktor Luke Brčko Perica Josić izjavio je da je Luka bitna tranzitna točka za tijek teretnog prometa u BiH i da je s EU-om povezana željezničkim, cestovnim i riječnim putem.

"Ovim projektom modernizacije koji se sastoji iz tri dijela, rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavkom nove dizalice i rekonstrukcijom željezničke pruge od željezničke stanice Novo Brčko do Luke Brčko s izgradnjom pristupne ceste, postići ćemo da naša luka postane konkurentnija, efikasnija, bolje opremljena s povećanim kapacitetom, čime ćemo moći povećati i obujam posla i privući nove klijente", kazao je Josić.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić istaknuo je da će modernizacija navedene i jedine riječne luke u BiH povećati konkurentnost Distrikta u gospodarskom razvoju.

"Revitalizacija brčanske luke jedan je od značajnijih infrastrukturnih projekata. Očekujem da ćemo sustići sve rokove i da ćemo moći koristiti Luku u perspektivi koja je pred nama. Tako ćemo omogućiti da se razvija gospodarstvo Distrikta i cijele BiH na način da će koristiti jeftinije usluge transporta, a time omogućiti da Luka pospješi svoje poslovanje i ima svoju suštinsku funkciju", naglasio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata u Brčkom.

"Projekt će nas pozicionirati u centar integracijskih aktivnosti kada je u pitanju povezivanje gospodarstva i prometa, ne samo u BiH već i regiji. Važno je da se nakon trogodišnje blokade u realizaciji ovog važnog projekta, i praktično isteka grejs perioda, ipak krenulo u njegovu realizaciju", kazao je Milić.

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU-a veleposlanik Johann Sattler kazao je da zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju Luka Brčko može postati ključna tranzitna točka za protok teretnog prometa između BiH i Europske unije.

"Trenutna infrastruktura Luke Brčko zastarjela je i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove može postati centralna poveznica za ekonomije regije. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju Luke s tri milijuna eura bespovratnih sredstava. To će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji kroz nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i novih prilika za poslovanje", kazao je Sattler.

Direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) Manuela Naessl izjavila je da je EBRD zadovoljan što konačno počinje projekt modernizacije.

"Sigurni smo da će ovaj projekt imati značajan i pozitivan utjecaj na ekonomski rast i olakšavanje trgovine ovdje u Brčkom i u cijeloj BiH. Luka može biti trgovačko čvorište, a sa svojom odličnom lokacijom također i izvozni centar za regiju. Nastavit ćemo podržavati ovaj razvoj i poboljšanje infrastrukture u cijeloj BiH nadajući se da će i privatni investitori iskoristiti mogućnosti u novoj luci, te da ćemo tako postizati bolje veze sa zemljama u regiji i EU", kazala je Naessl.

Mehanizacija u Luci Brčko uglavnom je dotrajala, a portalne dizalice stare su i više od 50 godina. Projekt obuhvaća i nabavku nove dizalice nosivosti do 16 tona, što će doprinijeti da se poveća kapacitet pretovara robe na 150 do 200 tona po satu.

Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna eura i financira se bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od preko tri milijuna eura i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od sedam milijuna eura.

Sredstva EU osigurana su kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne financijske institucije i donatori osiguravaju financiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.

Projekt rehabilitacije je u skladu s Agendom povezanosti Europske unije, koja promovira transportnu povezanost na zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu suradnju i integraciju s Europskom unijom, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije