Podrška turizmu: Bosanska Krupa raspisala novi javni poziv sa fondom od 56.000 KM

16.07.2021. 17:53 / Izvor: Akta.ba
Podrška turizmu: Bosanska Krupa raspisala novi javni poziv sa fondom od 56.000 KM

Ukupno izdvojena sredstva u ovogodišnjem budžetu općine Bosanska Krupa iznose 100.000 KM.

Općina Bosanska Krupa okončala je proceduru javnog poziva koji je bio raspisan 11. juna ove godine za dodjelu poticajnih sredstava za podršku razvoju turizma 2021.godine.

Ukupno izdvojena sredstva u ovogodišnjem budžetu općine Bosanska Krupa iznose 100.000 KM, međutim obzirom da su od deset aplikacija samo četiri zadovoljile potrebne uvjete, od pomenutog iznosa utrošiće se 44.000 KM, dok će ostala sredstva u visini od 56.000 KM biti preusmjerena za novi javni poziv turističko-ugostiteljskim radnicima općine Bos.Krupa koji je već danas objavljen na web stranici općine Bosanska Krupa.

Pomenuta četiri aplikanta odnosno ugostiteljsko-turistička djelatnika danas su u Kabinetu općinskog načelnika Armina Halitovića potpisali ugovore gdje su tri aplikanta dobila iznose od po 8.000 KM što je i maksimalan iznos poticaja po korisniku za određene djelatnosti iz oblasti turizma i jedan aplikant sa maksimalnim iznosom od 20.000 KM za izgradnju smještajnih kapaciteta i proširenje postojećih.

Riječ je o d.o.o. "Sezam B" Bosanska Otoka, dok će vlasnici obrta za pružanje turističke djelatnosti kao što su "Zeleni otoci“ Bos.Krupa , "Vidra" Bosanska Krupa i caffe bar "Mak" Bosanska Otoka sredstva utrošiti za nabavku rafting čamaca, opreme i sl.

Današnjim potpisivanjem ugovora sredstva će na računima biti, kako je rečeno, već u ponedjeljak, 19.jula.

Ova poticajna sredstva trebala bi da pruže podršku razvoju turizma kroz poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti turizma i ugostiteljstva sa smještajnim kapacitetima ili da je riječ o osnivanju i registraciji novih privrednih subjekata pružaoca usluga smještaja i boravka turista.

Cilj je takodje i smanjenje broja nezaposlenih na području općine, povećanje potražnje različitih artikala i turističkih usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije