Počinju istražni radovi na terenu za aerodrom u Trebinju

Investicije / PROJEKTI

Počinju istražni radovi na terenu za aerodrom u Trebinju

Pripremni radovi na gradnji novog aerodroma u Trebinju bi do kraja godine trebalo zvanično da otpočnu.

22.07.2021. 08:20 / Izvor: Nezavisne novine

Pripremni radovi na gradnji novog aerodroma u Trebinju bi do kraja godine trebalo zvanično da otpočnu, a u narednih nekoliko dana slijede istražni radovi na samom terenu, lokalitetu Trebinjska šuma, što podrazumijeva geotehnička, geomehanička i druga istraživanja na osnovu kojih se utvrđuje sastav zemljišta.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dogovorili su da Gradska uprava u Trebinju što prije pokrene procedure obezbjeđivanja potrebne dokumentacije.

"Mi ćemo ubrzati koliko je moguće naše procedure, kako bismo što prije ka Ministarstvu poslali dokumentaciju za izdavanje građevinske i lokacijske dozvole, ali je potrebno obezbijediti i urbanističko-tehničke uslove, sa kojim ćemo, zajedno sa novoformiranim preduzećem 'Aerodrom Trebinje', obezbijediti lokacijske uslove", kaže Ćurić.

Paralelno sa lokacijskim uslovima radiće se i zoning plan, koji će tačno odrediti zonu obuhvata trebinjskog aerodroma, tako da se i gradonačelnik Ćurić nada da će do kraja godine otpočeti pripremni radovi na gradnji ovog strateškog objekta.

Planska i tehnička dokumentacija su, prema riječima direktora "Aerodroma Trebinje" Mladena Stankovića, u postupku izrade, o čijoj je izradi nedavno potpisan ugovor sa Institutom za građevinarstvo RS.

"Trenutno se sprovode aktivnosti na izradi zoning plana, čiji je nosilac pripreme Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, što su takođe aktivnosti koje očekujemo da budu gotove do kraja godine, tako da do kraja godine očekujemo da budu dovršene aktivnosti izrade zoning plana i eksproprijacije zemljišta", izjavio je Stanković za "Nezavisne".

Nakon toga, početkom naredne godine, očekuje se i dovršetak sve druge dokumentacije, koja je neophodna za ishodovane građevinske dozvole, nakon čega je plan da se počne sa izvođenjem radova.

"Aerodrom je svakako naš strateški objekat i cilj, pa ćemo u narednom periodu izaći maksimalno u susret firmi 'Aerodrom Trebinje' da se imenuju odgovorne osobe koje će biti kontakt osobe preko kojih bi direktor sa saradnicima ove firme imao što prije povratne informacije o svim preduzetim procedurama i realizacijama", navodi Ćurić.

I Golićeva se slaže s tim da je procedure potrebno ubrzati da, kako je istakala nakon sastanka, Trebinje što prije dobije značaj na mapi Evrope zbog izgradnje ovog aerodroma.

"Već su imenovane kontakt osobe po resorima, našeg ministarstva, Ministarstva saobraćaja i Geodetske uprave kako bi se ova dinamika i zbog povoljnih vremenskih uslova ubrzala", navela je Golićeva.

Odmah nakon potrebne dokumentacije bi se, kako kaže, krenulo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer je karakteristično za ovaj aerodrom da je preko 92% zemljišta privatna imovina, a svega oko 8% je svojina Republike Srpske, odnosno grada Trebinja, što, kako kaže, mora biti regulisano.

S obzirom na to da se lokalitet budućeg aerodroma nalazi u zoni koja nije urbana, potrebno je uraditi i pristupne puteve te svu ostalu infrastrukturu, a za to su takođe potrebne dokumentacija i različite dozvole.

Dio prostora na kojem će se graditi trebinjski aerodrom bio je pod minama, ali je za cjelokupan prostor, kako je istaknuto nakon sastanka ministarke Srebrenke Golić sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i saradnicima, okončan postupak deminiranja.

"Deminiranje cjelokupnog prostora je definitivno okončano, što je bio jedan veliki problem, ali je sve to preko MAK-a i Republičke uprave civilne zaštite završeno", pojasnila je Golićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije