Outdoor turistički centar Skakavac: Počinje izrada projektne dokumentacije

25.08.2021. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Outdoor turistički centar Skakavac: Počinje izrada projektne dokumentacije

Ministarstvo privrede KS će pripremiti plan koraka koji će voditi prvo do izrade projektne dokumentacije.

Uspostavljanjem i izgradnjom izvangradskog tj. "outdoor" turističkog centra Skakavac Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zaštite okoliša i turizma, Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, gradskom upravom Grada Sarajeva, općinama Vogošća, Stari Grad, Centar i Ilijaš, Turističkom zajednicom KS, KJP "Sarajevo-šume", Upravom za šumarstvo KS, Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja i Udruženjem građana PD "Skakavac", koje je i delegiralo ovaj projekt, želi svim građanima Bosne i Hercegovine, kao i inostranim i domaćim turistima ponuditi novi, moderni pristup turističke ponude kojim bi se Kanton Sarajevo postavio u sami vrh ove vrste turističkog potencijala u našem regionu. 

S tim u vezi, ministar privrede Adnan Delić organizirao je danas radni sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici navedenih institucija i ustanova, kako bi se upoznali s prijedlogom idejnog projekta Udruženja "Skakavac" i otvorili preliminarne razgovore na ovu temu.

Nakon njegove prezentacije svi prisutni imali su priliku iskazati svoje stavove i opredjeljenja u vezi s njim. S obzirom na to da su svi podržali ideju projekta i prepoznali njen značaj kao prioritetan, kako za lokalne zajednice, tako i za Grad i Kanton Sarajevo, te cjelokupnu Federaciju BiH, prisutni su izložili svoje prijedloge korisne za njegovo unapređenje i realizaciju, a što je i bio cilj ovog radnog sastanka.

Ministar Delić izrazio je zadovoljstvo što su svi pozvani prisustvovali sastanku, te istakao da je ovaj sastanak dokaz da gdje ima volje ima i načina da se radi, bez obzira na sve razlike koje živimo.

"Izgradnja ovog turističkog centra, osim što bi upotpunila turističku ponudu Kantona Sarajevo, otvorila bi i mogućnost razvoja lokalnih zajednica kroz razvoj ruralnog turizma, što bi rezultiralo poboljšanjem standarda lokalnog stanovništva kroz samozapošljavanje, omogućilo ponudu proizvoda iz domaće radinosti kako domaćim tako i inostranim turistima. Osim toga, aktivnosti na uspostavljanju ovog turističkog centra Kanton Sarajevo postavile bi na lidersku poziciju u ovom dijelu Europe u 'outdoor' turističkoj ponudi", kazao je ministar Delić.

S navedenim su se složili svi prisutni, dok je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao da ga se ideja povezivanja najviše dojmila.

"Ideja da smo zajedno u ovome mene je privukla da dođem na ovaj sastanak. Napravit ćemo nešto važno i konkretno, naše povezivanje je jako bitno, a ovaj projekt je upravo to, i Općina se u potpunosti stavlja na raspolaganje kada je u pitanju njegova realizacija“, istakao je načelnik Fazlić.

Projektom je planirano da najvisočiji vodopad jugoistočne Evrope – Skakavac, koji je sa 98 metara visine sam po sebi prirodna i turistička atrakcija, bude i prirodni dragulj naše zemlje, kao i centralni dio ovog 'outdoor' turističkog kompleks. Također je naglašeno kako svi sadržaji koji se planiraju uspostaviti i izgraditi trebaju biti usmjereni na vodopad Skakavac.

Sadržaji, naravno, ne bi utjecali na prirodni sklad područja i pomogli bi u zaštiti flore i faune koja obitava unutar spomenika prirode Skakavac.

U okviru budućeg turističkog centra Skakavac predviđeni su mnogobrojni sadržaji, kao što su planinska kuća, povratni Zip Line, vertikalna i horizontalna Via ferata, umjetna stijena za sportsko penjanje, vidikovac (Check point), amfiteatar, staze za brdski biciklizam, pješačke (hiking staze), te staze za planinsko trčanje (trail running), turno skijanje i krpljanje, sadržaji za djecu i dr.

Svi prisutni iskazali volju i opredjeljenje da budu dijelom ovog projekta, Ministarstvo privrede KS će pripremiti plan koraka koji će voditi prvo do izrade projektne dokumentacije, te na koncu ka delegiranju iste na javne i međunarodne tendere, i to sve u skladu sa zakonskom legislativom svih nivoa vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije