Vlada KS izdvojila 2,3 miliona KM, gradit će se novi ski lift na Bjelašnici

03.09.2021. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS izdvojila 2,3 miliona KM, gradit će se novi ski lift na Bjelašnici

Program obuhvata prvu fazu izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas “Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata KJP ‘ZOI 84’ Olimpijski centar Sarajevo” koji obuhvata projekte izgradnje novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu.

Program obuhvata prvu fazu izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate.

Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je dva miliona i 295 hiljada KM.

Izgradnja novog vertikalnog transporta i rekonstrukcije postojećeg sistema na Bjelašnici i Igmanu uključuje nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici, te servisiranje postojeće instalacije lifta BX.

Cilj projekta je unaprijeđenje sportskih olimpijskih objekata za održavanje sportskih takmičenja, treninga, rekreacije, kao i unaprijeđenja turističke ponude na Bjelašnici.

Prva faza projekta izgradnje i modenizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate podrazumijeva implementaciju modernog i funkcionalnog sistema kontrole naplate i korištenja kapaciteta ski centra Bjelašnica, kao i modernizacija sistema naplate parkinga uz povećanje sigurnosti korisnika i zaposlenika ski centra Bjelašnica.

Realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost online prodaje karata, otvaranje novih prodajnih mjesta, čime će se smanjiti gužve pri kupovini karata.

"Ovim projektima želimo poboljšati i obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo, unaprijediti poslovanje kantonalnog javnog preduzeća ‘ZOI 84’ te podići rejting Bjelašnice i Igmana kao turističkih destinacija. Nadamo se će građani prepoznati naša nastojanja za poboljšanjem kvaliteta sadržaja na području našeg Kantona", kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije