Za tri infrastrukturna projekta u HBŽ-u 175.000 KM

17.09.2021. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Za tri infrastrukturna projekta u HBŽ-u 175.000 KM

Potpisani je ugovori o sufinansiranju infrastrukturnih projekata u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovo i Livnu u ukupnoj vrijednosti od 175.000 KM.

​Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Ljubo Ninković, potpisao je ugovore o sufinansiranju infrastrukturnih projekata s načelnicima opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo i s predstavnikom Udruženja "Ognjište" iz Gubina u opštini Livno, Federacija BiH, u ukupnoj vrijednosti od 175.000 KM. 

Ninković je nakon potpisivanja ugovora u izjavi novinarima rekao da se radi o projektima na poboljšanju uslova života u povratničkim naseljima.

„Život ne može da čeka i bez obzira na sve nedaće s kojima se suočavamo, prije svega mislim i na virus korona i sve poslijeratne događaje koji su onemogućili neki normalan život, moramo da nastavimo da radimo na poboljšanju tih uslova“, rekao je Ninković. 

On je rekao da je ovo dokaz da Vlada Republike Srpske misli na povratnike na teritoriji Federacije BiH i da je danas razgovarano i o onim projektima koji treba da se nađu u narednoj godini kao prijedlog prema Vladi Republike Srpske. Takođe je dodao da je Vlada RS u proteklih pet godina u ove četiri opštine uložila preko tri miliona KM i najviše ulaganja se odnosi na infrastrukturne projekte, na obnovu i rekonstrukciju društvenih domova, elektrifikaciju ulica, obnovu vjerskih objekata i pomoć fizičkim licima kroz održivi povratak.

Načelnik opštine Drvar, Dušica Runić, je rekla da je sa Sekretarijatom potpisan Ugovor o sprovođenju mjera energetske efikasnosti na objektu opštinske uprave čija je vrijednost 55.000 KM. 

"Namjena ovih sredstava je da ih udružimo s drugim sredstvima kako bismo mogli da završimo prvu fazu energetske efikasnosti zgrade Opštine Drvar", rekla je Runićeva.

Ona je zahvalila Vladi Republike Srpske i Sekretarijatu za izdvojena sredstva uz apel da se u narednim godinama budžet ovog Sekretarijata poveća jer povratnici u FBiH mogu jedino kroz ovu instituciju da apliciraju i da rješavaju svoja mnogobrojna pitanja i probleme.

Načelnik opštine Glamoč, Nebojša Radivojša, je istakao da je sa Sekretarijatom potpisan Ugovor o rekonstrukciji i asfaltiranju lokalnog puta u naselju Podgradina i dio Ulice Junuza Duruta u iznosu od 65.000 KM. On je istakao bitnost Sekretarijata za povratničke opštine u Federaciji ističući da imaju dobru saradnju i kontakt, izrazivši očekivanje da će i u budućnosti podržavati projekte i da će Vlada Republike Srpske i institucije shvatiti koliko je za povratničke opštine bitan ovaj Sekretarijat i da će njegov budžet iz godine u godinu rasti. Dodao je i da se ugovor odnosi na projekat rekonstrukcije i afaltiranja puta u ukupnoj dužini od 1,5 kilometara, dodavši da na tom prostoru živi oko tridesetak ljudi.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo, Uroš Đuran, rekao je da je potpisan Ugovor o nastavku elektrifikacije sela Stožišta u iznosu od 40.000 KM.

"Razliku tog projekta Opština će finansirati iz svog budžeta", rekao je Đuran.

On je dodao da zaseok u selu Stožište ima sedam kuća koje sada treba snabdjeti sa strujom, dodavši da je ovaj zaseok prije rata imao struju, dok od rata na ovamo nisu imali struje.

Predsjednik Skupštine udruženja „Ognjište“ u Gubinu u opštini Livno, Nedeljko Vukovljak, rekao je da je s Ninkovićem potpisao ugovor vrijedan 15.000 KM za izgradnju Crkvenog narodnog doma u ovom selu.

"Sredstva će biti iskorištena za unutrašnju gradnju objekta, mi smo objekat pokrili i uradili grube radove sad treba da uredimo unutrašnjost – pločice, rigips i ostalo", rekao je Vukovljak.

On je istakao da na prostoru gdje djeluje Udruženje "Ognjište" i Parohija gubinska ima 60 stanovnika.

Ninković je potpisao i ugovor s načelnikom opštine Petrovo, Ozrenom Petkovićem. U pitanju je asfaltiranje putnog pravca Brijesnica Donja–Tumare–Panjik, a Sekretarijat, tj. Vlada Republike Srpske, će za realizaciju ovog projekta izdvojiti 50.000 KM. 

Takođe je potpisan Ugovor o finansiranju vanjskog uređenja škole i izgradnje parkinga u Turiću, opština Pelagićevo. Ugovor je potpisan s načelnikom opštine Pelagićevo, Slavkom Tešićem, u vrijednosti od 60.000 KM. Vršilac dužnosti direktora, Ljubo Ninković, je rekao da su nakon sastanka s lokalnim vlastima sagledali potrebe povratničke populacije i na bazi realnih procjena potpisali ugovor koji bi trebao da riješi određene probleme ove kategorije stanovništva.

Održan je i sastanak s predsjednikom Srpskog građanskog udruženja „Posavina“, Damirom Ivetićem, povodom potpisivanja ugovora o finansiranju nekoliko projekata na teritoriji opštine Odžak.  Vlada Republike Srpske će u sklopu obezbijeđenih sredstava finansirati obnovu kancelarije u MZ Donja Dubica, rekonstrukciju Društvenog doma u MZ Novi Grad i pružiti novčanu pomoć pri kupovini građevinskog materijala za 6 povratničkih porodica u opštinu Odžak. Ninković je izjavio da vrijednost uloženih sredstava iznosi 30.000 KM te da će Republički sekretarijat i Vlada Republike Srpske i dalje nastaviti da rade na ekonomskom osnaživanju srpskih povratnika u FBIH i na realizaciji projekata značajnih za ovu populaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije