Neizvjesna sudbina termoelektrana Ugljevik 3 i Tuzla Blok 7

25.09.2021. 12:19 / Izvor: Nezavisne novine
Neizvjesna sudbina termoelektrana Ugljevik 3 i Tuzla Blok 7

Vlasti u BiH još se nisu zvanično oglasile nakon najave Kine da se povlači iz energetskih projekata na ugalj.

Vlasti u BiH još se nisu zvanično oglasile nakon najave Kine da se povlači iz energetskih projekata na ugalj.

U zavisnosti od toga kako će se realizovati ova najava, to bi moglo imati značajan uticaj na započete projekte na ugalj i u BiH, prije svega na projekat izgradnje termoelektrane Ugljevik 3, te na projekat termoelektrane na ugalj Tuzla Blok 7.

Ekološke organizacije u BiH pozdravile su izjavu kineskog predsjednika Xi Jinping, koji je tokom obraćanja na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) rekao da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj, s ciljem rješavanja negativnih uticaja klimatskih promjena.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu poručuje da Kina može staviti na snagu svoju obavezu sa Generalne skupštine UN tako što će odmah objaviti obustavu svih planiranih projekata na ugalj na Zapadnom Balkanu.

"To se posebno odnosi na aktuelni projekat za izgradnju termoelektrane Ugljevik 3, za koji se u ovom momentu pribavlja dokumentacija, a u saradnji sa kineskim partnerima", kazala je ona.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju, poručio je da bi Kina trebalo da počne tako što će okončati svoje učešće u projektu termoelektrane na ugalj Tuzla 7.

"Iako pozdravljamo odluku Kine da podvuče crtu u pijesku i da se obaveže da okonča svoju podršku novim projektima na ugalj u inostranstvu, to treba potkrijepiti konkretnim mjerama", rekao je on.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je kako treba razmisliti o tome koji su pravci da se projekt izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla prekine na regularan i zakonit način.

"Ja sam tu vijest čuo iz medija. Onog trenutka kad ona dođe kao zvanična, tada će biti i zvanično očitovanje. Ako odluka bude ovakva kakvu smo čuli iz medija, onda treba sjesti i razmisliti koji su pravci da se ovaj projekt prekine na regularan, zakonit i jedini ispravan način", rekao je Džindić.

Dodao je da alternativa mora biti energija iz obnovljivih izvora, navodeći da je trenutno, kada je riječ o Bloku 7, od strane Vlade FBiH upućena informacija prema Parlamentu FBiH.

"Prošle sedmice dobili smo zvaničnu informaciju od Parlamenta da predložimo određene zaključke koji će biti tretirani prilikom rasprave. Tu informaciju je resorno ministarstvo uputilo Elektroprivredi BiH, Nadzornom odboru i Upravi. Dali smo rok od sedam dana da se očituju i da nam dostave radni materijal kroz zaključke, o čemu bi trebalo raspravljati u Parlamentu. Dakle, Parlament daje finalnu suglasnost, a potpisnik ugovora je Elektroprivreda BiH, koja je u vlasništvu Vlade FBiH, s našim strateškim partnerom iz Kine", kazao je Džindić.

Sa druge strane, načelnik opštine Ugljevik smatra da termoelektrane treba graditi sopstvenim sredstvima, uz moguća kreditna zaduženja, a ako Kina više ne bude radila elektrane na ugalj, kako kaže, postoje valjda i neki drugi zainteresovani investitori.

Perić je rekao da su aktivnosti na izgradnji novog bloka termoelektrane Ugljevik počele 2011. godine te da ni danas ne vide da je tu nešto konkretno urađeno.

"U realizaciji ovog projekta bilo je određenih problema u vezi s nalazištem uglja, jer su vršena određena istraživanja", rekao je Perić za "Nezavisne novine".

Dodao je da se sopstvenim sredstvima, tačnije sredstvima Republike Srpske, mogu graditi ove elektrane.

"Po mom mišljenju, trebalo bi racionalnije organizovati proizvodnju, ostvariti dobit, malo se kreditno zadužiti i graditi nove elektrane", rekao je Perić.

Stav o ovom pitanju od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske javnosti će biti dostupan naknadno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije