U Općini Foča u FBiH dodijeljena mehanizacija i oprema za 18 korisnika

24.10.2021. 08:43 / Izvor: Fena
Foča

Projekat je vrijedan 96.000 KM, a sredstva su zajedno obezbijedili lokalna zajednica, organizacija Caritas i korisnici.

U Općini Foča u FBiH upriličena je dodjela poljopivredne mehanizacije i opreme za 18 korisnika projekta "SELLS 2019-2023 - Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje-drinske regije" koji je Općina uz podršku Vlade BPK Goražde realizovala u saradnji sa švicarskim Caritasom.

Projekat je vrijedan 96.000 KM, a sredstva su zajedno obezbijedili lokalna zajednica, organizacija Caritas i korisnici.

"Riječ je o značajnom projektu švicarskog Caritasa za koji su sredstva u iznosu od po 40 posto obebijedili  općina i Caritas, dok su sa 20 posto učestvovali  korisnici i njih 18 je dobilo neophodnu mehanizaciju i opremu.", pojasnio je načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija.

Veći dio korisnika dobio je poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, dok je Udruženje žena Ustikolina na ovaj način obezbijedilo šivaće mašine za svoje članice.

"Aplicirali smo i kroz ovaj projekat obezbijedili deset šivaćih mašina koje će koristiti naše članice. To je za nas veoma značajno i zahvalni smo svima koji su učestvovali u ovom projektu.", kazala je članica udruženja Rusmira Delić.

Sredstva za učešće Općine Foča u ovom projektu, obezbijedila je Vlada BPK Goražde kroz Program utroška sredstava sa ekonomskog koda "Tekući transferi drugim nivoima vlasti".

"Zbog nemogućnosti općine Foča u BiH da osigura učešće od četrdeset posto ukupne vrijednosti projekta, Vlada BPK Goražde je izdvojila 40.200 KM kako bi se ovaj projekat realizovao na obostrano zadovoljstvo. Kroz realizaciju ovakvih  i sličnih  projekata lokalnih zajednica nastojimo poboljšati ekonomske prilike stanovnika koji u njima žive.", kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije