Distrikt Brčko

Investicije / PROJEKTI

Brčko: Projekti utopljavanja javnih objekata

Gradonačelnik je naglasio da bi ova investicija bila dugoročno od velike koristi za Distrikt u smislu, kako je kazao, uštede na energiji.

26.10.2021. 15:34 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa svojim saradnicima u zgradi Vijećnice održao sastanak sa zamjenikom rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Stephen Kinloch Pichat i njegovim saradnicima na temu realizacije projekata utopljavanja javnih objekata na području Distrikta.

Gradonačelnik je naglasio da bi ova investicija bila dugoročno od velike koristi za Distrikt u smislu, kako je kazao, uštede na energiji.

"Vlada Distrikta je u prethodnoj godini počela jedan izvanredan projekat s UNDP-jem u BiH s opcijom da se ide u utopljavanje javnih objekata i skele su već postavljene na Gradskoj bolnici i na Domu zdravlja. Mi smo investirali 500.000,00 KM, udružena sredstva s UNDP-jem i projekat ide dobro. S obzirom da imamo dobro pozitivno iskustvo uložili smo dodatnih milion konvertibilnih maraka u budžetu za 2021. godinu i u fazi smo finalnih usaglašavanja i idemo u postupak utopljavanja zgrade Vlade, stare zgrade Policije, Doma kulture, odnosno Skupštine i eventualno i objekta gdje je smještena Direkcija za finansije. Ova investicija bila bi dugoročno od velike koristi za Distrikt u smislu uštede na energiji, odnosno na novcima koje angažujemo za zagrijavanje tih objekata tokom jedne godine", kazao je Kadrić dodajući da je uvjeren da će se saradnja nastaviti i na realizaciji sličnih projekata u drugim oblastima.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Stephen Kinloch Pichat, također, kazao je da je jedan od glavnih benefita energetske efikasnosti ušteda.

"Jedan od važnih elemenata programa jeste upravo održivo upravljanje energijom vezano za klimatske promjene i on je od ključne važnosti zbog smanjenja emisija Co2, a samim tim se odnosi i na donošenje konkretnih promjena u životima svih ljudi koji žive u Distriktu. Isto tako umanjenje Co2 je jedan doprinos koji BiH treba dati u smislu nacionalnog smanjenja kojeg podržavamo i sada je to upravo aktuelna tema. Kada je u pitanju Distrikt već postoje konkretni primjeri ove naše saradnje, a također razmatramo kako možemo dalje da nastavimo i da proširimo saradnju van ovoga što već sada radimo", kazao je Pichat.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije