Banja Luka: Nove investicije i brojni projekti u svim oblastima

15.11.2021. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka

Ovim Nacrtom budžeta predviđena su i izdvajanja za besplatan javni prevoz za pojedine kategorije stanovništva, kao i za reformu javnog prevoza sa sveobuhvatnom studijom saobraćaja.

 Nacrtom budžeta Grada Banja Luke u narednoj godini planirane su nove investicije i nastavak realizacije pokrenutih, ali i brojne mjere i projekti u svim oblastima.

Tako su ukupna budžetska sredstva za 2022. godinu projektovana u iznosu od 159,35 miliona KM i veća su u odnosu na plan za 2021. godinu za 6,4%, ili za 9,6 miliona KM, što je rezultat povećanja prihoda i smanjenja zaduživanja i drugih rashoda.

Ovako projektovan Nacrt budžeta Grada Banje Luke za narednu godinu, predložen je za dnevni red sedme sjednice Skupštine Grada, koja je zakazana za  18. novembar.

Tako Nacrt budžeta sadrži nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda, subvencije za privatne predškolske ustanove u okviru projekta "0 djece na listama čekanja za vrtić", podršku porodiljama, subvencije privredi sa novim konceptom, te opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama.

Ovim Nacrtom budžeta predviđena su i izdvajanja za besplatan javni prevoz za pojedine kategorije stanovništva, kao i za reformu javnog prevoza sa sveobuhvatnom studijom saobraćaja.

U okviru značajnih ulaganja, nalaze se projekti: izgradnje Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, rekonstrukcija ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Prve kuljanske ulice, Šargovačke ulice, glavne ulice u Priječanima, zatim Ulice od Zmijanja Rajka, puta Bukvalek-Donja Kola-Dedić lokva-Subotica, kao i gradnja mosta u Česmi i u Kaluđericama, te nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Predviđena je i gradnja multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa takmičarskom atletskom stazom i stadionom, zatim gradnja dječijih igrališta, između ostalog u Motikama i Petrićevcu, izgradnja vidikovca na Banj brdu, te reciklažnog dvorišta.

U budžet za narednu godinu uračunati su i izdaci za nabavku opreme-projekat "Urbane tržnice", zatim za izradu plana urbane mobilnosti, regulaciju rijeke Vrbanja u naselju Česma, kao i projekti urbane revitalizacije objekata (Dom omladine i dr.).

Pored navedenog, ovaj budžet karakteriše povećanje sredstava za sufinansiranje međunarodnih projekata, povećanje sredstava za grantove i transfere u kulturi, povećanje sredstava za omladinske organizacije i sl.

Obezbijeđena su i sredstva za provođenje drugih značajnih projekata, poput projekata podrške mjesnim zajednicama, izgradnja teretana u prirodi, nastavak izgradnje dajak pristaništa i drugo.

Takođe, obezbijeđeno je finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoći osjetljivim kategorijama stanovništva, ulaganja u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti života naših sugrađana.

Kako se ističe u Nacrtu budžeta, 2022. godine – nastaviće se započete aktivnosti analize i prijedloga racionalizacije dijela rashoda, ali i aktivnosti na povećanju naplate vlastitih prihoda Grada i korisnika, što bi trebalo da obezbijedi dodatna budžetska sredstva za nove projekte.

"Ukupna budžetska sredstava, te projektovani budžetski izdaci i rashodi omogućiće da Grad u ovoj budžetskoj godini izvrši sve svoje zakonom definisane obaveze, uz maksimalno angažovanje raspoloživih resursa Gradske uprave i budžetskih korisnika", zaključeno je u obrazloženju Nacrta budžeta Grada za 2022. godinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije