vidikovac

Investicije / PROJEKTI

Izabrano idejno rješenje: Banja Luka dobija vidikovac

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da će prvi vidikovac na Banj brdu biti nova, čarobna razglednica Banja Luke.

21.12.2021. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Autorski tim iz Banje Luke u sastavu: Aleksandar Brelak, dipl.inž.arh. i saradnici mr Bojan Vučen, dipl.inž.arh. i Dragan Zrnić, dipl.inž.građ pobjednik je javnog konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja vidikovca na Banj brdu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da će prvi vidikovac na Banj brdu biti nova, čarobna razglednica Banja Luke.

"Naša ideja od samog početka jeste da ulažemo u svaki dio našeg grada, a želja nam je da našim sugrađanima kroz ovaj projekat vrijedan 200.000 KM omogućimo dodatne sadržaje u sklopu rekreativne zone na Banj brdu", poručio je gradonačelnik.

Kako je naglasio, uskoro se kreće u realizaciju idejnog rješenja koje je ocijenjeno kao najbolje na konkursu.

Naime, izabrani rad među deset pristiglih na konkurs iskazuje tri teme: prirodu, ograničenje i proporciju, dok dizajn vidikovca ističe važnost posmatranja prirode i podstiče stvaranje individualne veze i dijaloga posjetioca sa prostorom.

U obrazloženju Komisije navodi se i da je konkursni rad prikazao dizajn tečnog i talasastog scenskog vidikovca, zamagljujući granicu između skulpture i interaktivnog dijela arhitekture.

"Struktura stvara javni prostor koji razvija osjećaj jedinstva između brda, čovjeka i grada. Impresivan i dizajnerski savremen, oblik scenskog vidikovca je neprekidan i predstavlja dinamiku šetališnog toka staze u kontinualnom kretanju", navedno je u obrazloženju.

Pobjednički rad biće i nagrađen sa 6.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije