Završavaju se radovi na pročistaču otpadnih voda u Širokom Brijegu

25.01.2022. 12:37 / Izvor: Fena
Široki brijeg prečistač

Radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu napreduju planiranom dinamikom i trebali bi biti završeni ove godine.

Radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu napreduju planiranom dinamikom i trebali bi biti završeni ove godine, kazao je Feni širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Naglasio je kako je riječ o projektu vrijednom oko šest milijuna maraka kojeg nadzire i kreditira Europska investicijska banka.

"Ja sam već u svom prvom mandatu krenuo u realizaciju projekta u kojem bi se pročistač napravio i stavio u funkciju. Imali smo nekoliko neuspješnih pokušaja natječaja, no nakon dugo godina sve se uspješno pokrenulo", kazao je Kraljević.

Pojasnio je kako projekt ide svojim tijekom i da su uvijek moguće neke nepredviđene okolnosti, ali po svemu sudeći, radovi bi trebali biti gotovi tijekom ove godine.

Kraljević je ukazao i na važnost rijeke Lištice za Široki Brijeg i život ljudi na tom području zbog čega je, kako kaže, jako važno očuvati tu rijeku.

"Rijeka je za grad jako važna i ključno ju je održati čistom, a posebice ovaj dio koji protječe kroz grad. Voda koja teče kroz grad bit će čista i zdrava za konzumaciju, stoga je ovaj projekt jako važan i ovo je veliki dobitak za Grad Široki Brijeg. Imamo jednu malu rijeku koju moramo sačuvati i mislim da ćemo to na ovakav način i uspjeti", naglasio je.

Širokobriješki gradonačelnik govorio je i o važnosti kvalitetnog kanalizacijskog sustava za grad na kojemu se u Širokom Brijegu radi već desetak godina.

"Kada smo krenuli s tim nismo znali koliko je to velik projekt s financijskog i tehničkog aspekata. Projekt oko kanalizacijske mreže je završen, a sada je ključno završiti pročistač na koji će taj sustav biti priključen", kazao je Kraljević koji je upozorio i važnost očuvanja okoliša u ovako velikim projektima.  

Uz to, najavio je i kako će se krenuti u širenje kanalizacijske mreže na sve dijelove grada kako je to predviđeno Gradskim urbanističkim planom.

Osvrnuo se i na uređenje središta grada i infrastrukturne projekte koji su u tijeku, kao i one koji se tek planiraju.

"Imamo želju urediti ovaj središnji dio grada u svakom pogledu. Na našem glavnom trgu želimo napraviti jedan mali prostor parka koji bi služio kao mjesto koje će mladi koristiti za druženje, a također i ovaj dio oko hotela i robne kuće te ulicu kod vrtića na Zorićevini, koju planiramo urediti. Sve nogostupe i cjelokupnu infrastrukturu treba uređivati na svim dijelovima grada u užem i širem središtu, Pecara, Oklaji i ulaz u grad čime će Široki Brijeg dobiti jedan novi sjaj", ustvrdio je Kraljević.

Osvrnuo se i na neke objekte koji su za rušenje ili rekonstrukciju, ali i bespravnu gradnju.

"Imamo nekih crnih točaka kao što su 'Soptine kuće' na ulazu u grad, neke od njih su za rušenje, a neke za rekonstrukciju. Na tim i brojim drugim područjima problem su vlasničke strukture i zbog toga Grad ne može utjecati na takve objekte. U gradu ima objekata koji su bespravno sagrađeni i koje bi trebalo na određeni način riješiti i ukloniti čime bi ovaj središnji dio grada bio na višoj urbanoj razini", naglašava Kraljević.

Po njegovom mišljenju, status grada treba opravdati na mnoge načine, ali također treba jasno pokazati da se ne može živjeti u užem dijelu grada i praviti nekakve barake i sumnjive objekte.

"Gradska uprava će raditi na tome da takvih objekata bude što manje. Kada je riječ o 'duhanskoj stanici', radi se na rješavanju prostornog plana. Mi ćemo sada raditi na tome da područje očistimo i mjesta koja su za rušenje uklonimo, kako bi se stvorio prostor za parking mjesta jer smo u tom segmentu jako deficitarni", zaključio je širokobriješki gradonačelnik. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije