Ideja stara 12 godina: Gradnja pruge od Nikšića do Čapljine ponovo na dnevnom redu

10.02.2022. 08:23 / Izvor: Glas Srpske
pruga

Gradnja pruge od Nikšića preko Podgorice do Bileće, Trebinja i Čapljine ponovo je stavljena na dnevni red u Crnoj Gori, a iako se o ovoj željezničkoj trasi pričalo i prije 12 godina ništa nije urađeno osim idejnog rješenja.

Gradnja pruge od Nikšića preko Podgorice do Bileće, Trebinja i Čapljine ponovo je stavljena na dnevni red u Crnoj Gori, a iako se o ovoj željezničkoj trasi pričalo i prije 12 godina ništa nije urađeno osim idejnog rješenja.

U dokumentu Nacionalni program željezničke infrastrukture 2021 - 2023. godine koji je uradila Vlada Crne Gore navedeno je da planiraju gradnju kraka pruge Nikšić - Podgorica, te dalje prema Hercegovini. U istom dokumentu navedena je izgradnja nove pruge Pljevlja - Bijelo Polje (Ravna Rijeka) i dalje ka Beranama i Kosovu.

"Ta dva željeznička pravca predstavljaju dio željezničkih pruga prema Čapljini i Peći", navedeno je u dokumentu crnogorske Vlade.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS rekli su “Glasu Srpske” da je o ovom projektu bilo riječi još 2010. godine.

"Tada je s nivoa BiH pokrenuta inicijativa ka realizaciji izgradnje regionalne željezničke pruge. Kao preliminarno rješenje  u tom periodu izrađena je studija i prostorno planska dokumentacija za gradnju regionalne pruge Čapljina - Trebinje - Nikšić", kazali su u Ministarstvu saobraćaja RS i dodali da nažalost, tokom protekle decenije ta ideja nije zaživjela, te da je tada ovaj projekat došao samo do faze nivoa tehničke struke.

Preduzeće “Željeznice RS” podržava ponovno iniciranje regionalnog uvezivanja željeznicom, samim tim i jačanje željezničkog sektora u Republici Srpskoj i BiH na značajnim regionalnim projektima.

U “Željeznicama RS” naveli su da kako bi ponovo bile pokrenute aktivnosti na realizaciji ideje stare 12 godina, neophodno je obezbijediti sve preduslove na svim nivoima, te pristupiti izradi predinvesticione dokumentacije, projektne dokumentacije, utvrditi načine finansiranja, kao i dobiti sva potrebna odobrenja, odnosno ispuniti sve neophodne preduslove koji prate ovako velike i značajne projekte.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mijatović rekao je “Glasu Srpske” da je i lani bilo riječi o pomenutom projektu.

"Postoje određena idejna rješenja koja su urađena prije desetak godina, ali ništa dalje nije odmaklo od toga. U pitanju su poprilično velika finansijska sredstva", rekao je Mitrović i dodao da bi na gradnji ove pruge trebalo raditi, te da i predstavnici Transportne zajednice imaju zadatak da ubrzaju aktivnosti oko unapređenja i podizanja željezničkog saobraćaja na viši nivo.

Pruga na relaciji Bileća - Trebinje postojala je u prošlom vijeku. Otvorena je s početka 30-ih godina, a zatvorena sredinom 70-ih godina.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS naveli su da podržavaju ponovno iniciranje regionalnog uvezivanja željeznicom.

"Potrebno je jačati željeznički sektor u Srpskoj i BiH, na značajnim regionalnim projektima", naveli su u Ministarstvu saobraćaja RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije