Svečano otvorena nadograđena i adaptirana zgrada Tužilaštva BiH

15.03.2022. 09:09 / Izvor: Akta.ba
zgrada Tužilaštva BiH

Foto: Akta.ba

Svečanu primopredaju objekta su izvršili i objekat otvorili Kajganić i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić upriličio je svečani prijem za zvaničnike partnerskih pravosudnih institucija - Suda BiH, VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH povodom preseljenja kapaciteta Tužilaštva BiH u nadograđenu i adaptiranu zgradu.

Svečanu primopredaju objekta su izvršili i objekat otvorili Kajganić i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Prije oko dva mjeseca Kajganić je dao instrukciju i upute za okončanje potrebnih procedura tehničkog prijema, kao i početak preseljenja kapaciteta Tužilaštva BiH u adaptiranu i nadograđenu zgradu u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, nakon čega je ovaj proces u najvećem dijelu uspješno realizovan i okončan.

Prostorije u kojima su sada smješteni tužioci, saradnici i stručno i administrativno osoblje, ispunjavaju zahtjevne uslove iz oblasti tehničke i informatičke opremljenosti, kao i propisane sigurnosne i tehničke standarde, potrebne za efikasan rad na tužilačkim predmetima.

Također, kapaciteti imaju predviđene prostorije za adekvatno čuvanje i arhiviranje dokumentacije, prostor prilagođen kretanju osoba s invaliditetom, hodnike i prostorije za povezanost sa novom zgradom, kao i sva potrebna tehnička rješenja za funkcionisanje pravosudne institucije.

Na ovaj način, nakon useljenja u novu zgradu koje je izvršeno 2018. godine, svi kapaciteti Tužilaštva biće u adekvatnom radnom prostoru, a također oslobodit će se raniji kapaciteti, koji će biti ustupljeni na korištenje Sudu BiH i VSTV BiH.

Nadogradnja i adaptacija zgrade, najvećim dijelom izvršena je sredstvima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH koje je zahvalilo Ministarstvu pravde BiH i svim institucijama države Bosne i Hercegovine koje su pomogle u rješavanju dugogodišnjeg problema smještaja kapaciteta, a što su poteškoće koje su Tužilaštvo BiH pratile od samog osnivanja institucije prije 19 godina.

- Građanima Bosne i Hercegovine želimo poručiti da oko 250 uposlenika ove institucije nastavlja intenzivno raditi na jačanju vladavine prava i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, procesuiranjem počinilaca najtežih krivičnih djela, koja su našoj nadležnosti, a na evropskom putu Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

Radovi na rekonstrukciji počeli su u oktobru 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3,78 miliona KM. Ukupna bruto površina objekta je 3394,93 metara kvadratnih, dok je ukupna korisna površina objekta 2966,72 metara kvadratnih, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije