Nova dionica autoputa kod Doboja dobila mostove, petlje i naplatne kućice

18.03.2022. 09:50 / Izvor: Akta.ba
dionica puta Doboj

Izgradnja autoputa kroz Republiku Srpsku odvija se planiranom dinamikom, a posebno su intenzivirani radovi kod Doboja.

Izgradnja autoputa kroz Republiku Srpsku odvija se planiranom dinamikom, a posebno su intenzivirani radovi kod Doboja gdje će se spojiti ceste Federacije BiH i Republike Srpske.

Građani koji putuju na sjever trenutno se uključuju na autoput Doboj - Banja Luka u mjestu Kladari, a na putu do tog uključenja već neko vrijeme s desne strane se odvijaju radovi na izgradnji dionice Koridora 5C koji će povezivati već izgrađenu dionicu Banja Luka - Gradiška sa dionicom koja ide iz Federacije BiH prema Doboju.

Na videu koji je objavljen aktivni su radovi na izgradnji uključno/isključne petlje, naplatnih kućica, mostova preko rijeke Bosne, nasipa kao i teren na kojem će biti izgrađeni novi kilometri kroz Republiku Srpsku. 

Radovi prikazani na videu počeli su krajem novembra prošle godine kada je ozvaničena izgradnja druge dionice, a iz Autoputeva Republike Srpske su ranije kazali da je druga dionica autoputa na Koridoru 5C na pravcu od Bosanske Kostajnice do Putnikovog brda, poznata kao "dobojska obilaznica", dužine šest kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara. Izvođač radova je firma Integral inženjering Laktaši, a radove nadzire IRD inženjering iz Rima.

Projekt je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000.000 eura, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije