U toku godine izgradnja pontonskih pristaništa na Drini u Višegradu

01.04.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Višegrad

Na rijeci Drini u Višegradu biće izgrađena pontonska pristaništa za pristup čamcima i brodovima radi unapređenja bezbjednosti putnika prilikom izlaska i ulaska sa plovila.

Na rijeci Drini u Višegradu biće izgrađena pontonska pristaništa za pristup čamcima i brodovima radi unapređenja bezbjednosti putnika prilikom izlaska i ulaska sa plovila, dogovoreno je na sastanku u ovoj opštini.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožnik rekla je da su sredstva na raspolaganju i da je u toku ove godine moguće realizovati ovaj projekat u skladu sa brzinom izvođenja projektne dokumentacije.

Ona je pojasnila da jedan od projekata koji se radi jeste uređenje pontonskih pristaništa, pristupa za čamce i brodove u Srpskoj a da je Višegrad jedini grad koji ima saobraćaj putničkih brodova i čamaca na unutrašnjim rijekama.

Vožnikova je naglasila da se ovaj projekat radi u okviru integrisanog razvoja koridora Sava-Drina zajedno sa Svjetskom bankom, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom saobraćaja i veza i Ministarstvom turizma.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da Višegrad ima sve potencijale za razvoj turizma na vodi i da je iz godine u godinu sve više plovila, ali i zaljubljenika u vodu.

"Drago nam je da je Višegrad prepoznat kao grad koji treba da se razvija u turističkom smislu. Mi ćemo dati sve od sebe da omogućimo što bržu izradu projektne dokumentacije za planirane projekte", naglasio je Đurević, saopšteno je na stranici Opštine Višegrad.

Predsjednik Udruženja brodara Višegrad na Drini Davor Radović rekao je da je na sastanku bilo riječi o izgradnji pristaništa, bezbjednosti plovidbe i unapređenju prekograničnog prelaza, te da smatra da će izgradnjom pontona biti unaprijeđena bezbjednost izlaska putnika sa plovila na obalu.

"Plovni put Perućac-Višegrad nije obilježen. Što se tiče bezbjednosti plovidbe, postoje određene tačke, područja plovidbe, koja su opasna. Ukazali smo na tu problematiku, a resorno ministarstvo će nastojati da se to riješi. Nepokrivenost mobilnog signala u kanjonu u određenim situacijama pravi velike probleme", naglasio je Radović.

On je istakao da je sve više plovila na vodi i da se svake godine organizuje polaganje za upravljanje motornim čamcima, pa ljudi kroz to polaganje postaju svjesniji i odgovornosti pri samom rukovanju vozilom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije