Regionalna deponija kod Živinica trebala bi biti gotova do kraja godine

25.04.2022. 08:35 / Izvor: BHRT
regionalna deponija

Deponija bi trebala biti izgrađena do kraja godine, a Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj su njeni osnivači.

Regionalna deponija "Eko-sep", koja se gradi na dijelu bivšeg površinskog kopa uglja u mjestu Višća kod Živinica, najznačajniji je aktuelni ekološki projekt u Tuzlanskom kantonu. Deponija bi trebala biti izgrađena do kraja godine, a Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj su njeni osnivači.

Sredstva za izgradnju osigurana su s 10 miliona maraka kredita Evropske banke dok je 5 miliona granta osigurala Evropska banka s partnerima. Gračanica, Srebrenik i Gradačac žele se priključiti projektu i sanirati postojeće deponije koje uzrokuju ekološke probleme.


Postojeća deponija smeća za područje Gračanice, formirana prije 48 godina, nalazi se uz magistralnu cestu Tuzla – Doboj. Minulih decenija predstavljala je najveći ekološki problem ovog grada, posebno građana Mjesne zajednice Grabovac gdje se nalazi deponija. Gradske vlasti imaju pripremljen projekat prema kojem je je potrebno investirati 7 miliona maraka za sanaciju i zatvaranje ove deponije.

"Ovakav način deponovanja otpada, koji je prisutan u cijeloj BiH, je prije svega bio uvjetovan niskom cijenom odvoza i deponovanja otpada i s druge strane, samim načinom da nismo imali izgrađene regionalne deponije. Samom sanacijom ove deponije, i svih deponija u BiH, dobićemo puno veći kvalitet života ljudi koji žive u blizini ovih deponija, smanjićemo njen uticaj na okoliš, smanjićemo rasipanje tog otpada pogotovo prilikom nevremena i jakih vjetrova", pojasnio je Senad Memić, direktor JP Komus, Gračanica. 

Gračanica, Srebrenik i Gradačac planiraju da se priključe projektu regionalne deponije u Višći kod Živinica pa bi se, od ove jeseni, smeće iz šest gradova i opština Tuzlanskog kantona trebalo zbrinjavati na ovoj deponiji.

"Procjenjujemo da će sam odvoz smeća Gračanicu godišnje koštati oko 500 000 KM, što znači da ćemo pomaknuti malo i cijene odvoza smeća, ali je za Gračanicu zaista to jedno izuzetno rješenje", rekao je Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice. 

Dnevno se na području Gračanice prikupi 45 tona smeća. Ovaj otpad će se prikupljati na pretovarnoj stanici, čija izgradnja uskoro treba početi, a cilj je da se primarnom selekcijom otpada i njegovim komprimiranjem, uz pomoć specijalnih vozila, smanje transportni troškovi odvoza smeća na regionalnu deponiju. Lokalnim vlastima u Gračanici, Gradačcu i Srebreniku u izgradnji pretovarnih stanica pomoći će i Vlada Tuzlanskog kantona sa 300 000 maraka kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta. Na budućoj regionalnoj ekodeponiji u Višći predviđena je izgradnja moderne sortirnice i postrojenja za preradu otpada.

"Prije svega to je višemilionski projekat i zaista potrebno je da se odrede velika sredstva, ali, kako smo mi dobili informaciju i ono što vidimo da jeste i po izjavama gradonačelnika da zaista idu u tom smjeru da se izgradi postrojenje za preradu otpada koje je zaista, prije svega, značajno i za ove osnivače regionalne deponije, a nadamo se evo i za cijeli Kanton", naglasila je Anela Ajšić, ministrica okoliša Tuzlanskog kantona. 

Da bi postrojenje za preradu otpada na regionalnoj deponiji u Višći bila isplativa investicija, potrebno je osigurati velike količine smeća. Zbog toga je i logično očekivati da će se projektu zbrinjavanja otpada na ovoj deponiji uskoro priključiti i druge opštine i gradovi na području Tuzlanskog kantona i da će nesanitarne i divlje deponije uskoro postati prošlost.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije