U planu sanacija školskih objekata u BPK Goražde

02.05.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
BPK

U skladu sa Zakonom o imovini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u narednom periodu realizovat će niz projekata.

U skladu sa Zakonom o imovini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u narednom periodu realizovat će niz projekata rekonstrukcije i adaptacije imovine u nadležnosti kantona.

Prema riječima ministra Bojana Krunića, u programu rada Ministarstva za 2022.godinu, planirano je niz aktivnosti kada je riječ o obnovi i rekonstrukciji objekata u vlasništvu BPK Goražde, saopšteno je iz Vlade ovog kantona.

Prije svega misli se na sedam primarnih projekata, a to su projekti rekonstrukcije, objekta OŠ "Husein ef. Đozo", OŠ "Prača" u Prači i pomoćni objekat OŠ "Ustikolina" u Ustikolini, a osim toga trenutno se radi na rekonstrukciji krova zgrade u kojoj je smješten veliki broj institucija, između ostalih i Ministarstvo za finansije, kotlarnica u zgradi Ministarstva za privredu te projekat zamjene fasade i stolarije objekta JU "Služba za zapošljavanje" BPK Goražde.

"Za ove namjene iz budžeta Ministarstva već je odobreno više od 550.000 KM, a primarna realizacija projekta je rekonstrukcija objekta OŠ "Husein ef. Đozo" u Goraždu zbog veoma loše fasade koja je stara preko 100 godina i koja se konstantno obrušava kako po školskom dvorištu, tako i po ulici. Za realizaciju ovog projekta, po predračunu potreban je najveći iznos sredstava, a to je više od 115.000 KM. Taj projekat, odnosno zamjena stolarije će se finansirati dijelom iz namjenskih sredstava, dok će iz budžetskih sredstava ići sanacija fasade", kazao je ministar Krunić.

Ostali projekti, kako je naglasio, uglavnom će biti implementirani iz namjenskih sredstava s podračuna za zaštitu okoliša. Sve planove utroška sa ekonomskog koda Rekonstrukcija i investiciono održavanje, kao i programe podržala je Vlada BPK Goražde.

"Zbog evidentnog problema s kojim se susreću institucije smještene u zgradi gdje je smješteno i Ministarstvo za finansije, pristupili smo realizaciji projekta sanacije krovne konstrukcije, jer njihov rad pogotovo Kantonalnog suda je postao nemoguć. Procedura izbora izvođača radova je u toku i u narednom periodu se očekuje potpisivanje ugovora",naglasio je ministar Bojan Krunić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije