Mostarska udruga Eko Kop dobila dozvolu za gradnju sportsko-rekreacijskog centra "Kop Vihovići"

13.05.2022. 11:29 / Izvor: Akta.ba

Mostarski vijećnici jednoglasno su podržali odluku o dodjeli na korištenje površinskog kopa u Vihovićima ekološkoj udruzi Eko Kop.

Mostarski vijećnici su na juče održanoj 21. Sjednici Gradskog vijeća jednoglasno podržali odluku o dodjeli na korištenje površinskog kopa u Vihovićima ekološkoj udruzi Eko Kop.

Kako je navedeno, zemljište je dodijeljeno na korištenje, bez naknade, do privođenja namjene radi obnove terena, kao i radi rekultivacije terena, kako bi se područje dovelo u stanje prigodno za različite sportske sadržaje u svrhu rekreacije najmlađih mještana okolnih mjesnih zajednica i šire''.

Prema ideji, cijeli sportsko-rekreacijski centar bi se prostirao na cijelim prostru površinskog kopa zajedno s jezerom uz dva parkinga, prijemni info pult te ''duge šetnice lipa i autohtonih šipaka, maslina, oraha''.

Računa se na vidikovac te na poligone za različite sportove te šetnice uz jezero kao i zip-line i viseći most. U projektu se navode posebno uređena mjesta za roštilj, prostor za ribare i ribarenje te dok za kajakaše veslače i ronioce te splavove kao i montažne kućice.

Udruga je navela kako su došli na ideju prenamjene površinskog kopa u sportsko-rekreativni centar s elementima turizma, sporta, tehnologije, povijesti i rekreacije.

"Pitanje koje nam stoji nad glavom po pitanju odnosa prema okolišu, prirodnim resursima koji su neprocijenjivo bogatstvo. Olako se odnosimo i pre lako odbacujemo svaku moguću ideju kao nemoguću misiju. Mi smo se okupili prije godinu ipo dana da dokažemo sebi i drugima da se vrijedi boriti za našu prirodu i očuvati životni ambijent", kazali su iz Udruge Eko Kop te dodali da se zahvaljuju svima koji su vjerovali u njihov projekat.

U projektu se navodi kako je glavnina sredstava, neophodnih za realizaciju projekta, planirana od apliciranja na različite natječaje i fondove, aktivacijom IPA projekta Europske unije s partnerima susjednih zemalja. Računa se i na državne i federalne institucije, strana veleposlanstva ali i na mogućnost privatnih donacija građana.

"Pametnim ulaganjem za sutra, već danas moramo voditi brigu o našem okruženju. Posadimo jedno drvo, napravimo jednu šumu, osmislimo već danas što to želimo postati i biti sutra", kazali su.

Prijedlog udruge je, nakon realizacije glavnog projekta Sportsko-rekreacijskog centra, dodjela na upravljanje pravnom subjektu koje bi odobrilo Gradsko vijeće Grada Mostara s tim da bi Gradska uprava uvijek imala stalni nadzor nad njim. Spomenuta udruga osnovana je 9.siječnja 2021. godine u prostorijama mjesne zajednice.

Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika Ekološke udruge "EKO KOP" izabran je Vjekoslav Novak, a dopredsjednici su Marinko Jurić i Marin Lukić. krajem ožujka ove godine potpisan je sporazum o međusobnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja sportsko-rekreacijskog centra "Kop Vihovići" između osam udruga i Ekološke udruge "Eko Kop".

Udruge koje su potpisale sporazum su Sportsko-rekreacijska udruga nordijskog hodanja "Zdrav korak", udruga "Rolla", udruga "Hercegovina bike", Ekološka udruga "Eko Kop", udruga "Sanus Motus", udruga "Zdrav život-Kinezis", HPD "Prenj 1993" Mostar, Paragliding klub "Extreme" Mostar i Ronilački klub Mostar. 

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije