Završeni radovi betoniranja jednog dijela sarajevske tramvajske pruge

27.05.2022. 08:10 / Izvor: Akta.ba
tramvajska pruga

Foto: sa-c.net

U toku su radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge, koja je trenutno najznačajniji infrastrukturni projekt u Kantonu Sarajevo.

U toku su radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge, koja je trenutno najznačajniji infrastrukturni projekt u Kantonu Sarajevo. Kako se vidi na snimku završeni su radovi na betoniranju od Doma penzionera do Stupske petlje.

Na gradilištu od Ilidže do Remize radovi se odvijaju u fazama. Svi postojeći stubovi kontaktne mreže od Energoinvesta do Ilidže su zamijenjeni.

Dubinska i površinska odvodnja, koja ranije nije postojala, završena je od Ilidže do Alipašinog mosta.

Podsjećamo, radovi na ovoj dionici pruge se vrše prvi put nakon više od 60 godina. Ovo je najznačajniji projekt javnog prevoza koji će uveliko poboljšati njegov kvalitet i sigurnost, kazali su iz Ministarstva.

Tramvajska pruga obnavlja se u dužini od 21,4 kilometra. Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje 730 dana, odnosno dvije godine. Projekt obnove pruge od Ilidže do Marijin Dvora će koštati 20,4 miliona eura. Projekt finansira EBRD preko kreditnih sredstava. Izvođači radova su dvije kineske kompanije. Podizvođači su respektabilne domaće kompanije.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije