Započela rekonstrukcija ratnog puta preko Igmana

27.05.2022. 08:17 / Izvor: Akta.ba
RATNI PUT

Započela je rekonstrukcija ratnog puta preko Igmana, a načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta naglasili su da je to historijski gledano najvažniji projekt.

Započela je rekonstrukcija ratnog puta preko Igmana, a načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta naglasili su da je to historijski gledano najvažniji projekt.  

Kako je još istaknuto na konferenciji za novinare, ta putna komunikacija imala je izuzetno važnu ulogu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Često smo tokom rata mogli čuti priču kako bi ovaj put trebalo pozlatiti, obzirom na ulogu i značaj koji je imao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nažalost nakon završetka rata dospio je u drugi plan, iako je bio žila kucavica za sve nas na ovim prostorima, pogotovo za glavni grad naše domovine. Zbog godina nismo mogli pripadati generaciji koja je branila i odbranila ove prostore i zahvaljujući kojoj je Bosna i Hercegovina opstala, ali djelima želimo ostati upisani kao generacija koja je gradila svoju domovinu. Za sve nas je važno da pripadamo generaciji koja će moći reći da je napravila nešto od onoga što nam je ostavljeno u amanet. Upravo ta putna komunikacija, i početak radova, naš su najvažniji projekt, usudim se slobodno reći historijski", naglasio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

NERMIN MUZUR

Jedan od prioriteta "Našeg plana za Ilidžu 2020. - 2024.", kojeg je načelnik Muzur prezentirao tokom kampanje, bilo je i unaprjeđenje ključne infrastrukture ali i turizma. Sigurno da će i rekonstrukcija ratnog puta doprinijeti porastu broja posjetilaca i turista i sa te strane planine Igman. 

O rekonstrukciji puta u dužni od 2.964,8 metara govorio je i ministar Šteta, a Okvirni sporazum potpisan je na tri godine u vrijednosti 3.850.000. 

"Ratni put Igman, simbol otpora i spasa, višestruko je značajan kako zbog svoje historije tako i zbog povezivanja tri općine Kantona. Trenutno je taj put neuslovan. Izgradnjom novog, čiji radovi počinju danas, dobit ćemo nova tri kilometra puta. Izuzetno sam zadovoljan saradnjom s Općinom Ilidža koja, na svakom od projekata, pokazuje efikasnost i kvalitet", kazao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. 

O značaju i važnosti ratnog puta preko Igmana govorili su i Nazim Mahmutović i Rifat Hodžić, koji su svaki na svoj način bili angažovani na simbolu otpora agresoru. 

"Ovo je projekt koji zaslužuje apsolutnu podršku zbog njegove ratne uloge, koja se tek osjetila u trenucima kad je prokopan Tunel spasa, pa je ovo bio Put spasa. Mislim da povezicu nije teško pronaći. Dobro znam u kakvom je stanju bio ovaj šumski put, koji je na kraju predstavljao život za mnoge i koliko smo truda uložili tokom rata na njegovo održavanje", naglasio je Mahmutović.   

Rifat Hodžić, prvi komandant 2. motorizovanog bataljona, dosta je emotivno govorio o ratnom putu. U blizini tog puta teško je i ranjen, ali mu je na kraju spašen život upravo zahvaljujući tom putu. 

"Nikad mi nije lako govoriti o ratnim temama, pogotovo o Igmanu. Nedaleko odavde sam teško ranjen, ali zahvaljujući tom putu brzo sam prebačen u Hrasnicu. Važno je ovo sve što se dešava zbog naše djece, naših unuka i generacija koje dolaze", poručio je Hodžić. Pohvalio je početak radova, ali i zahvalio svima koji su tokom agresije doprinijeli odbrani te putne komunikacije. 

Okupljene na lokaciji "Osmice" muzičkim numerama obradovali su učenici Prve i Pete osnovne škole, u pratnjih njihovih nastavnika. 

"Nakon završetka radova, koje izvodi firma Demus d.o.o, ratni put preko Igmana bit će proglašen regionalnom cestom, a održavanje će preuzeti Direkcija za puteve. Radit će se i projekt od "Osmica" do R 442a (Krupac - G. Grkarica - Hadžići) dužini 6,5 km, nakon čega će se pristupiti realizaciji ovog puta do spoja sa regionalom cestom", saopćeno je iz Općine Ilidža. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije