Počeli pripremni radovi za izgradnju tunela Kobilja Glava

13.06.2022. 10:38 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je potpisan ugovor sa izvođačem, danas su počeli pripremni radovi za izgradnju prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo, tunela Kobilja Glava.

Nakon što je potpisan ugovor sa izvođačem, danas su počeli pripremni radovi za izgradnju prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo, tunela Kobilja Glava.   

Početku pripremnih radova najvećeg cestovnog projekta u Kantonu Sarajevo prisustvovao je i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji je sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem, saradnicima, izvođačem i nadzorom radova razgovarao o aktivnostima koje slijede.   

"Posebno sam zadovoljan što smo danas svjedoci početka radova na projektu, o kojem se zadnjih 40 godina samo pričalo. Pripremni radovi su uvod u izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je od velike važnosti i za Kanton i Federaciju BiH. Njegovom izgradnjom dobit ćemo sigurnost, rasterećenje gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetniju povezanost sa ostalim kantonima. Ovo je jedan u nizu velikih projekata koje smo pokrenuli, a koji će građanima ostaviti trajne vrijednosti", rekao je ministar Šteta.   

Tunel koji će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, sastojat će se od dvije cijevi, a u njemu će biti ugrađena najsavremenija oprema.   

tunel radovi

"U historiji Vogošće urađeno je mnogo projekata, ali ovako važnog i velikog projekta, nije bilo. Ponosan sam i zadovoljan što su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi i što smo došli u ovu fazu, nakon mnogo godina. Izvođenje ovih radova će uveliko pomoći poboljšanoj frekvenciji saobraćaja, koja je trenutno neodrživa, stoga se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da dođemo do početka radova", istakao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.   

Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava će biti izvođeni u dvije sekcije: Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja glava sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.   

Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova.

Vrijednost ugovora je 31.107.281,36 EUR-a, bez PDV-a.  

Izvođač radova je firma Euro-Asfalt d.o.o, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD - PPG d.o.o.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije