Pogledajte kako napreduju radovi na tunelu Kobilja glava

21.06.2022. 14:21 / Izvor: Akta.ba
tunel

Tunel koji će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, sastojat će se od dvije cijevi, a u njemu će biti ugrađena najsavremenija oprema.

Tunel "Kobilja glava" nosi ime istoimenog prevoja kroz koji prolazi i predstavlja početak ostvarivanja ideje uspostavljanja efikasne veze između Sarajeva i Vogošće posredstvom moderne saobraćajnice sa dvije odvojene vozne trake.

Realizacijom ovog poduhvata, pored osnovnog cilja, steći će se uslovi za značajnije poboljšanje saobraćajnih tokova i otklanjanje prisutnih problema na postojećim prigradskim saobraćajnim vezama u području južnog prilaza Sarajevu, posebno u periodu turističke sezone.

Tunel Kobilja glava trebao bi, prema projektu, biti dug između 650 i 700 metara. Za ovaj dio osigurana su kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 27 miliona eura.

Izvođač radova je firma Euro-Asfalt d.o.o, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD - PPG d.o.o.  

"Posebno sam zadovoljan što smo danas svjedoci početka radova na projektu, o kojem se zadnjih 40 godina samo pričalo. Pripremni radovi su uvod u izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je od velike važnosti i za Kanton i Federaciju BiH. Njegovom izgradnjom dobit ćemo sigurnost, rasterećenje gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetniju povezanost sa ostalim kantonima. Ovo je jedan u nizu velikih projekata koje smo pokrenuli, a koji će građanima ostaviti trajne vrijednosti", rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Tunel koji će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, sastojat će se od dvije cijevi, a u njemu će biti ugrađena najsavremenija oprema.   

 

Tunel Kobilja Glava, prvi kojeg gradi Kanton Sarajevo, još jedan je od naših kapitalnih projekata koji će građanima ostaviti trajne vrijednosti. vidiovo 👇

Posted by Adnan Šteta on Monday, June 20, 2022

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije