Ski centar "Ponijeri" uskoro dobiva novi ski-lift

04.07.2022. 07:39 / Izvor: Fena
Ponijeri

Skijaški centar "Ponijeri" kod Kaknja u idealnim bi okolnostima već naredne skijaške sezone, koja u tom centru tradicionalno počinje polovinom decembra, mogao imati instaliran novi ski-lift.

Skijaški centar "Ponijeri" kod Kaknja u idealnim bi okolnostima već naredne skijaške sezone, koja u tom centru tradicionalno počinje polovinom decembra, mogao imati instaliran novi ski-lift, ali će sigurno u pogonu biti naredne godine, najavio je u razgovoru za Fenu direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSCK) Mirza Mušija.

Rezultat je to odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je, na inicijativu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića, prethodno dobila podršku i 78 zastupnika tog tijela. Vlada FBiH je, naime, “s ciljem razvoja zimskog turizma i poboljšanja sigurnosti skijaša” na tom skijalištu, prije 20-ak dana toj kakanjskoj ustanovi dodijelila 1.500.000 KM, a novac će biti osiguran iz budžeta Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

"Sretni smo i zadovoljni što smo za ovaj naš projekt dobili podršku više od dvije trećine zastupnika ZDPFBiH, a onda i Vlade FBiH, koja nam je opredijelila tih 1,5 milion KM. Sada očekujemo da nam ta sredstva budu i uplaćena, odnosno da postanu operativna kako bismo mogli raspisati tender. S obzirom na to da se radi o velikom iznosu, tender će biti raspisan po međunarodnim propisima pa bi, u slučaju žalbi, procedura izbora kompanije koja će nam isporučiti ski-lift, po sistemu “ključ u ruke” te sa svim upotrebnim dozvolama, mogla potrajati nešto duže", kaže direktor Mušija.

Napominje kako će Općina Kakanj, koja je i proteklih godina za poboljšanje uslova i kapaciteta tog malog, ali trenutno jedinog aktivnog skijališta u Zeničko-dobojskom kantonu izdvojila značajna sredstva, u nabavci novog ski-lifta također participirati s 200.000 KM.

"Nadamo se da će to biti dovoljno novca da u planiranom roku dobijemo novi ski-lift, ali imamo obećanja i Vlade ZDK da će, ako bude bilo potrebno, pomoći i oni. Zbog rata u Ukrajini cijene ski liftova su porasle za skoro 30 posto. Ski lift će, prije svega, poboljšali sigurnost korisnika, ali i omogućiti nesmetan rad našeg skijališta u svim danima kada budemo imali dovoljno snijega. Sadašnji ski-lift je star, dotrajao i zaista je bilo vrijeme da se zamijeni ", kaže Mušija.

Mada je staza za skijanje na Ponijerima duga samo oko 900 metara, a kapacitet novog lifta je oko 1.000 skijaša po satu, idealno stanje je kada je na stazi do 150 skijaša,  to je skijalište posljednjih godina sve popularnije, jer, također uz povoljne cijene, organiziraju i noćno skijanje. Uz skijašku stazu izgrađena je i staza za sankanje, koju posjetioci mogu koristiti besplatno.

Osim kontinuiranih ulaganja lokalne zajednice, Vlada ZDK je, iz sredstava Ministarstva za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, promet i komunikacije, ove godine osigurala 150.000 KM.

"Općina je kupila objekat uz samu skijašku stazu, koji smo pretvorili u “Eko kuću Ponijeri” te u koji je još prošle godine, u prvoj fazi obnove, izdvojila 50.000 KM. Adaptiran je caffe restoran pa su gosti tokom sezone skijanja bili u mogućnosti da koriste usluge. Sredstvima Vlade ZDK ove godine nastavljamo s adaptacijom, odnosno uređenjem sedam apartmana s kojima također raspolažemo. Nakon što osposobimo apartmane, bit ćemo u mogućnosti primiti i sportske ekipe na pripreme. Ponijeri su prava vazdušna banja na 1.100 metara nadmorske visine, koja je idealna za pripremu sportaša", podvlači Mušija.

U toku ove godine planirana je i izgradnja Adrenalinskog parka s pet šetnica, od kojih jedna vodi na vrh Tajana, a jedna na početak skijaške staze te sportski teren za rekreativce. Prošle godine je nabavljen i još jedan polovan ratrak za pripremu staze pa se sa dva ratraka može računati na uređene staze u svim danima sa sniježnim prekrivačem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije