NP Sutjeska imaće ponudu tokom cijele godine - Kreće obnova hotela Mladost

26.07.2022. 12:52 / Izvor: Akta.ba
tjentiste

Turistička ponuda Nacionalnog parka Sutjeska, zbog nedostatka grijanja, aktivna je samo od maja do septembra, a ulaganjima Vlade Srpske u turističke kapacitete ponuda će biti proširena na svih 12 mjeseci.

Turistička ponuda Nacionalnog parka Sutjeska, zbog nedostatka grijanja, aktivna je samo od maja do septembra, a ulaganjima Vlade Srpske u turističke kapacitete ponuda će biti proširena na svih 12 mjeseci, najavila je juče na Tjentištu ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, piše Radio Foča.

Golić je navela da je zadužila republičku direkciju za obnovu i izgradnju da uradi predračun građevinskih radova, da bi se sagledalo koji bi iznos sredstava bio potreban da se saniraju kapaciteti koji su neophodni za normalno odvijanje procesa rada.

"Jer sada zbog nedostatka grijanja i samih kapaciteta, Nacionalni park je aktivan od maja do početka septembra, a želimo da radi 12 mjeseci u toku godinu, a da bi se to omogućilo potrebno je ulagati u objekte. Hotel Sutjeska je devastiran i skoro urušen, a treba uraditi i renoviranje Hotela Mladost i bungalova i nakon predračuna informisaćemo javnost šta je potrebno uraditi", rekla je Golić.

Ona je najavila i da će prvi radovi na obnovi puta do Šćepan Polja sa novim mostom preko rijeke Drine i novom trasom do Tjentišta početi za dvadesetak dana. Ranije je iz Vlade najavljeno da je odobreno 40 miliona KM za ove putne pravce, tačnije za rehabilitaciju postojeće dionice puta Foča-Šćepan Polje 10 miliona, a za gradnju nove dionice prema Tjentištu sa mostom na rijeci Drini 30 milionaKM.

"Vlada Republike Srpske izdvojila je sredstva za početnu fazu 10 i 30 miliona maraka. Prije nego što sam došla na Tjentište, razgovarala sam sa direktorom Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske, koji očekuje da za dvadesetak dana počnu prvi radovi na dionici od Foče prema Tjentištu uz most, koji bi bio račvanje prema Šćepan Polju i taj tender je od 30 miliona, što građani od Vlade s pravom očekuju", rekla je Golić.

Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Aleksandar Кovač kaže da je krajnje vrijeme da se počne renovirati turistička infrastruktura Parka.

On je istakao da su već u toku predmjerni radovi za rekonstrukciju hotela Mladost, čiji će kapaciteti, kako je planirano, biti prošireni na 200 ležajeva.

"Sa potpuno zamijenjenom infrastruktorom u skladu sa energetskom efikasnošću - fasada, krov, stolarija, grijanje, tako da omogućimo rad tog kapaciteta tokom cijele godine. Da sezona traje ne 100 nego 350 dana, što znači nova radna mjesta i veći finansijski efekat, čime bi, ne u potunosti, ali u većoj mjeri dobili saoodrživost ovog resursa", rekao je Кovač.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da će najavljeni radovi na putnim dionicama prema Šćepan Polju i mostom preko Drine prema Tjentištu mnogo značiti za stnovništvo ovog kraja.

"Park prirode Tara, koji je Vlada nedavno proglasila i Nacionalni park Sutjeska imaćemo u budućim godinama praktično povezane na 15 minuta. Mislim da se radi o najznačajnijem privrednom i turističkom potencijalu u ovom dijelu Srpske, BiH i Evrope. Ovim će se stvoriti preduslovim da čitava Srpska živi bolje, a tim i opštine Foča i Gacko", rekao je Vukadinović.

On je pozdravio i najavljena ulaganja u infrastrukturu Nacionalnog parka Sutjeska, ocijenivši da će to omogućiti znatno bolje iskorišćavanje ogromnih potencijala tog područja.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je da put Foča-Tjentište i dalje prema Gacku od životnog značaja za Istočnu Hercegovinu.

"Radovi na ovoj najprioritetnijoj dionici od Foče do Tjentišta kreću uskoro, a takođe i ovaj dio u opštini Gacko Vrba-Desivoj", rekao je Milinković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije