Italijanski investitor planira u Laktašima proizvoditi dijelove za električna vozila

27.07.2022. 09:36 / Izvor: Akta.ba
PMP GRADIŠKA

PMP Industries S.P.A, sa pogonom u Gradišci, planira izgradnju proizvodnog objekta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac u Laktašima.

Italijanski investitori "PMP Industries S.P.A, sa pogonom u Gradišci, planira izgradnju proizvodnog objekta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac u Laktašima, na zemljištu površine 91.284 m2 (dvije parcele od 45.523 m2 i 45.761m2), u kojem bi se proizvodili dijelovi za mašine na električni pogon.

Zbog toga je firma I.S.W.“ a.d. Gradiška, čiji je vlasnik "PMP Jelšingrad - Fabrika mašina" Gradiška, podnijela Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu projekat proizvodnje čeličnih odlivaka za dijelove mašina na električni pogon, mašinske obrade odlivaka i sklapanja gotovih proizvoda na lokaciji Poslovna zona Aleksandrovac, grad Laktaši, na zemljištu površine 91.284 m2.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržaj zahtjeva na stranici Ministarstva i dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja obavještenja. 

pmp laktaši

Primjedbe i sugestije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva ili elektronskim putem na adresu: n.sofilj@mgr.vladars.net

Kompanija je već izradila projekt Prethodne procjene utjecaja na životnu sredinu koji je predala Vladi RS-a.

Kako se navodi, projekat podrazumijeva potpuni proizvodni proces dijelova za mašine na električni pogon, hidraulične komponente visokog pritiska i reduktore počev od proizvodnje odlivaka, njihove mašinske obrade do montaže gotovog proizvoda. Primjena ovih proizvoda je vrlo široka, ali služi isključivo za električna vozila što je sa tehnološkog aspekta jednistveno na evropskom tržištu. 

Odlivci koji bi se proizvodili u livnici u "Poslovnoj zoni Aleksandrovac", koristili bi se za aksijalne klipne motore visokog pritiska koji su posebno dizajnirani za upotrebu na teškim mašinama sa širokim spektrom upravljanja.

Kako se navodi, implementacija projekta planirana je u tri faze.

Prva faza (koja je predmet ovog projekta) je faza koja se odnosi na proizvodnju čeličnih odlivaka za dijelove mašina na električni pogon. Predviđena dinamika izgradnje jeste 2022/2023. godina, a sama proizvodnja bi počela u 2024. godini. 

Druga faza podrazumijeva fazu mašinske obrade odlivaka. Ovaj objekat bi bio izgrađen do 2027. godine i u njemu bi se radila mašinska obrada čeličnih odlivaka proizvedenih u livnici Gradiška. 

Dalja ekspanzija (moguća treća faza) je faza kompletne montaže odnosno sklapanja gotovih proizvoda i eventualno faza proširenja proizvodnih kapaciteta za proizvodnju odlivaka i mašinsku obradu.

"Treća faza kompletne montaže gotovog proizvoda nije predmet ovog investicionog projekta, ali će se realizovati nakon realizacije prve dvije faze i za ove namjene smo zainteresovani da kupimo dodatnih 12.000 m 2 u neposrednoj blizini zemljišta koje sad namjeravamo kupiti u 'Poslovnoj zoni Aleksandrovac'", navode investitori.

Primjer odlivaka koji bi se proizvodili u livnici

Osnovni cilj projekta je napraviti proizvodni pogon koji bi bio idealan partner odnosno dobavljač čeličnih odlivaka za PMPs Fluid Power Division i Transmission Division.

PMP Industries SpA je tržišni lider u proizvodnji hidrauličnih komponenti i reduktora, a u prvoj fazi proizvodnje planira se proizvodnja od 20.000 tona odlivaka godišnje koja bila bi u potpunosti služila za potrebe italijanske kompanije. Dodatno tržište prodaje bi bila proizvodnja odlivaka za evropske lidere iz oblasti hidraulike i mehaničkih aplikacijama.

Investitor je dao izjavu u kontekstu daljnjih planova.

"Nakon završetka izgradnje livnice i početka proizvodnje, u planu je da od 2025. godine izgradimo još jedan objekat od 12.500 m2 za mašinsku obradu odlivaka. Кako bismo mogli djelomično obraditi naše odlivke, uložit ćemo oko 5.000.000 eura u nove moderne CNC mašine za glodanje i bušenje i instrumente za ispitivanje i kontrolu. Ovaj mašinski odjel će biti angažovan da obradi oko 2.000 tona proizvedenih odlivaka koje planiramo prodati PMP-u, a ostali odlivke koje proizvedemo, izvozit ćemo u PMP bez procesa mašinske obrade"poručuju.

To će svakako biti serijska proizvodnja odlivaka istih ili sličnih proizvoda od istog ili sličnog materijala, istog ili sličnog oblika i dimenzija za različite primjene, ali se uglavnom radi o električnim vozilima i tehnologijama jedinstvenim na europskom tržištu.

Odlivci, koje se proizvedu u prvoj fazi, će potom ići u mašinski odjel za obradu na CNC mašinama. Nakon procesa obrade po unaprijed određenom programu izrađenom i prilagođenom za ovu vrstu mašina i alata, odlivci će se kontrolisati po utvrđenom redoslijedu, direktno na mašini nakon svake obrade prema planu kontrole.

PMP Grupa planira da zaposli lokalnu stručnu radnu snagu za svoje poslovanje. 

Tokom prve i druge faze kompanija planira da ima 135 radnika koji će raditi u tri smjene za koje će organizovati kontinuiranu obuku, što će im omogućiti da se specijalizuju u važnim sektorima ove nove proizvodne strukture. Konkretni projekti obuke će također biti organizovani u Italiji u kompanijama koje pripadaju PMP grupaciji ali i kroz angažman stručnjaka.

Preduzeće PMP "Jelšingrad" Gradiška je uspješan primjer privatizacije jer su investitori i prije zadatih rokova ispunili obaveze preuzete ugovorom, uložili milione u pogon i opremu i otvorili nova radna mjesta.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije