Mostarska dvorana opet se iznova gradi u fazama

04.08.2022. 09:09 / Izvor: Hercegovina.info
dvorana mostar

Nakon više godina stanke od zadnjih radova, a nekoliko desetljeća od kamena-temeljca, izgleda da je došlo vrijeme da Mostarci dobiju funkcionalnu sportsku dvoranu kakvu zaslužuju brojni sportaši ponikli u tom gradu bez ikakvih elementarnih uvjeta.

Nakon više godina stanke od zadnjih radova, a nekoliko desetljeća od kamena-temeljca, izgleda da je došlo vrijeme da Mostarci dobiju funkcionalnu sportsku dvoranu kakvu zaslužuju brojni sportaši ponikli u tom gradu bez ikakvih elementarnih uvjeta.

Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru za hercegovina.info pojasnio je u kojoj se trenutačno fazi radova nalaze te koji su idući koraci, ali i zbog čega je sve 'štekalo'.

"Izvođač je sada dobio dozvolu da može raditi kontaktu ploču, koja nas veže s nadzemnim dijelom, znači posao koji sada radimo je kontaktna linija nadzemnog i podzemnog djela. Konkretno za javnost, tu se radi o 5000 četvornih metara ploče", kazao je.

Građani su se često pitali hoće li raditi po starom planu ili će biti nekih naknadnih izmjena budući da je prošlo dosta godina otkad nešto radilo.

"Teško je reći. Željeni oblik je Gradsko vijeće usvojilo 1. kolovoza 2007. godine. Međutim, od tada do danas su se dogodile brojne stvari. Prva stvar koja se dogodila je informacija da oblik nije važan već funkcija. Ima nekih neznačajnih promjena, ali sve ostaje, kao i sami temelji. Nastavljamo radove prema davno potpisanom ugovoru, nikad ispoštovanog financijski s gradske strane. Nismo imali dovoljno sredstava da platimo izvođača da nastavi radove. Stali smo kada je novca nestalo. Sada je novac došao, ali ne za sve, već da možemo jednu fazu radova privesti kraju", ističe.

Ovaj put bi trebali imati kontinuirane radove.

"Nakon toga slijedi najava goleme izgradnje. Ona je također odobrena, odnosno Gradsko vijeće Grada Mostara je ta sredstva odobrilo. Imamo najavu da ćemo preko europskih fondova dobiti veliki grant od 7.900.000 eura i uz još jedan kredit bi se zatvorila konstrukcija dvorane u potpunosti", nastavlja.

Na dvoranu se ne bi trebalo čekati godinama ili desetljećima, no teško je zanemariti financijski aspekt ovog projekta.

"Prva faza će trajati najduže godinu dana. Što se tiče završetka cijele dvorane, ja mislim da ćemo iza nove godine imati 'stampedo' novca i izgradnje. No, moramo raspisati i natječaj za koji je kriterije raspisala banka. Dobit ćemo izvođača i nadzor po njihovom rezonu", kaže nam.

Parking neće biti problem, a poznat je i sadržaj cijelog projekta 'Dvorana'.

"Objekt se sastoji od garaže, pristupnog platoa s kulturnim sadržaja i nadzemne dvorane. Ovaj 'podrum', koji smo nažalost radili deset godina i ima oko 30 tisuća četvornih metara garaža. Tom prostoru nedostaju instalacije. Bili smo u dilemi, hoćemo li raditi instalacije ili kontaktnu ploču. Odlučili smo se za kontaktnu liniju iako je bilo zagovornika da se završava garaža. Međutim, ona ima svoje rizike, primjerice pojavi se voda koja procuri i onda smo u problemu. Nakon toga je donesena odluka u dogovoru s gradonačelnikom te smo odlučili raditi u smjeru da objekt ide prema gore, a da dio garaže ostane nezavršen. Moram reći da se dolje nalazi urađenih 690 parkirnih mjesta", zaključio je Prašo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije