Do kraja godine tender za izgradnju novog GP Doljani

04.08.2022. 10:31 / Izvor: Dnevni Avaz
gp doljani

U toku su pripremne aktivnosti na ishođenju odobrenja za građenje GP Doljani.

Priča o izgradnji novog  graničnog prijelaza (GP) Doljani, između Čapljine i Metkovića u susjednoj Hrvatskoj, jednog od najfrekventnijih u našoj zemlji, koja datira još iz 2017. godine, napokon se počela pomicati s mrtve tačke, piše Dnevni avaz.

Kako nam je jučer potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u toku su pripremne aktivnosti na ishođenju odobrenja za građenje GP Doljani.

"Raspisivanje tendera za izvođenje radova očekuje se do kraja godine", rekao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Za projekt izgradnje GP Doljani bila su osigurana sredstva u iznosu od 4,2 miliona KM. Međutim, tokom prošle godine, odlukama Vijeća ministara BiH, a na prijedlog UIOBiH, od tog iznosa je “otkinut” milion KM , koji je prebačen za izgradnju graničnog prijelaza Osoje.

Na računu UIOBiH i dalje je tako za projekt izgradnje GP Doljani ostao raspoloživi iznos od 3,2 miliona, kako nam je to potvrdio Kovačević.

"U ovom momentu ne možemo tačno precizirati da li će raspoloživa sredstva biti dovoljna i ne može se izvršiti tačna procjena investicije, s obzirom na ekonomska kretanja na tržištu i rast cijena građevinskog materijala iz dana u dan", kazao nam je on.

Zemljište za novi GP Doljani Uprava za indirektno oporezivanje kupila je za skoro milion maraka koncem 2018. godine, a nalazi se u neposrednoj blizini postojećeg graničnog prijelaza i prostire se na 4.300 kvadratnih metara.

Sredstva za izgradnju su trebala biti osigurana još 2019., međutim, zbog činjenice da su te godine sve državne institucije bile na privremenom finansiranju, u UIO nisu mogli provoditi kapitalna ulaganja.

Novi granični prijelaz bit će izgrađen prema standardima Evropske unije, a planirano je da ima tri ulazne i tri izlazne trake.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije