Posao od 150 miliona eura: Objavljen poziv za izgradnju dionice Tunel Kvanj - Buna

09.08.2022. 12:36 / Izvor: Akta.ba
tunel kvanj

Nakon što je završen idejni projekat, objavljen je poziv za Izvođenje radova na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Tunel Kvanj-Buna.

Nakon što je završen idejni projekat, objavljen je poziv za Izvođenje radova na izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Tunel Kvanj-Buna, saznaje Akta.ba.

Predmet ugovora je izgradnja dionice autoceste u dužini od  5,25 km koja uključuje glavne objekte, tunel Kvanj, vijadukt Rotimski potok i nadvožnjak Rujevice.

Vrijednost ugovora bez PDV-a je 150 miliona eura. Trajanje ugovora je 24 mjesaca. Rok za dostavu ponuda je 10. oktobar 2022.

Projekat se finansira sredstvima Evropske investicijeske banke EIB.

Podsjećamo, poddionica tunel Kvanj – Buna je duga 5,2 kilometara. Značajni objekti koji će se graditi su dvocijevni tunel Kvanj, desna cijev dužine 2.645 metara i lijeva cijev dužine 2.720 metara, vijadukt Rotimski potok dužine 320 metara i nadvožnjak, a ostatak trase nadovezuje se na poddionicu Buna – Počitelj koja je u završnoj fazi izgradnje.

Također, u okviru ovog projekta bit će rekonstruirana regionalna cesta Buna – Domanovići ukupne dužine 14,5 km. Predviđeni rok izgradnje je 36 mjeseci.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar Jug – Kvanj i Kvanj – Buna (tunel Kvanj), povezat će se Mostar s europskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivog značaja za bh. građane, tvrtke i poduzetnike.

Ova dionica se često nalazila u centru pažnje medija zbog nezadovoljstva građana koji ne podržavaju ovu trasu. Jedni su tvrdili da je poddionica od životne važnosti za Grad Mostar, građani i udruženja su upozoravali da se manipuliralo sa dokumentacijom.

U međuvremenu je Europska banka za obnovu i razvoj naložila je unutarnju IPAM provjeru kako bi utvrdila jesu li poštivana sva pravila u usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc. U lipnju je direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl kazala je kako nema govora o mijenjanju trase dionice.

"Sama dionica je odobrena od strane Parlamenta FBiH i bilo kakva promjena te dionice će morati ići na odobrenje na Parlament. EBRD nije adresa za bilo kakvo mijenjanje dionice", kazala je Naessl.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije