Zapušteno izletište Ilinčica u Tuzli uskoro će zasjati u punom sjaju

31.08.2022. 09:35 / Izvor: Federalna.ba
ilinčica

Nije novina da Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim bogatstvima koja, uz malo truda, mogu postati prava turistička poslastica.

Nije novina da Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim bogatstvima koja, uz malo truda, mogu postati prava turistička poslastica. Upravo zbog toga raduje kada se u takva mjesta počne ulagati. Slučaj je to s Tuzlom, gdje će nekada omiljeno, a godinama zapušteno izletište Ilinčica zasjati u punom sjaju.

Brojni rekreativni sadržaji, staze za bicikliste i šetnju, odmor u Domu prirode uz bogatu gastronomsku ponudu samo su dio onoga što će građanima, ali i svim drugim posjetiteljima biti dostupno na Ilinčici. Radovi na uređenju napreduju iz dana u dan.

"Izvedena je javna rasvjeta u dužini 1.200 metara. U toku su završne aktivnosti na uređenju 16 mikro piknik lokacija. Uređeni su prostori na tri vidikovca", ističe Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju Službe za komunalne poslove Grada Tuzla.

Podsjećamo da ranije ovo područje nije imalo skoro nikakav sadržaj kojim se već danas može pohvaliti. Kruna rada kad je u pitanju rekonstrukcija jeste oživljavanje Doma prirode, koji će pored zabavnog imati i edukativni sadržaj.

"Namjera je da se kroz projekt ovaj objekt stavlja na raspolaganje svim posjetiocima Ilinčice. Najmlađima koji bi ovdje mogli da borave zajedno sa svojim nastavnicima, kako iz predškolskih tako i osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova koje mogu ovdje da organiziraju časove u prirodi", istakla je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Oni koje vole osjetiti dašak prirode u vožnji biciklom imat će priliku da iznajme bicikl i voze se uređenim stazama Ilinčice. Kako je ovaj prostar bogat različitim vrstama drveća, na nekoliko lokacija su postavljene i info table koje govore o spratnosti šuma i drveća.

"Na taj način uredili smo tematske staze koje su ne samo signalizirane u smislu obilježavanja ili davanja putokaza i smjera kretanja nego su zaista i edukativnog karaktera tako da djeca i stariji mogu nešto da nauče", navodi Jaganjac.

Građani se raduju novitetima koji će poboljšati i turističku ponudu Tuzle, ali pozivaju nadležne da ne ignorišu i druga mjesta koja trebaju rekonstrukciju. Ipak, to je za dobrobit šire zajednice.

Sve promjene su pohvalne, ali Tuzla ima toliko potencijala koji neiskorišteni čekaju da budu nove top destinacije u našoj zemlji. Ipak, za prave i pozitivne priče nikad nije kasno, tako da će Ilinčica uskoro dočekati i prve posjetitelje na uređenom kompleksu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije