Potpisano Mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE "Tuzla"

09.09.2022. 09:50 / Izvor: Akta.ba
ebrd i epbih

Mandatnim pismom EBRD potvrđuje zaintersovanost Evropske banke za obnovu i razvoj da razmotri učešće u Projektu konverzije Bloka 3 u TE "Tuzla".

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Admir Andelija i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, potpisali su Mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE "Tuzla" na ugalj u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase.

Mandatnim pismom EBRD potvrđuje zaintersovanost Evropske banke za obnovu i razvoj da razmotri učešće u Projektu konverzije Bloka 3 u TE "Tuzla", koje trenutno kao energent za proizvodnju koristi ugalj, u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase kroz obezbjeđivanje dugoročnog finansiranja, u obliku korporativnog kredita u iznosu do 50 miliona EUR, a što će zavisiti od rezultata dalje procjene projekta.

Blok 3 TE "Tuzla" (100 MWe, 220 MWt) prestaje s pogonom na ugalj do kraja 2023. godine, u skladu s Opt-out opcijom. Nastavak rada ovog kogeneracijskog Bloka, koji je glavni izvor sistema daljinskog grijanja gradova Tuzla i Lukavac, moguć je samo ukoliko se postrojenje uskladi sa zahtjevima Direktive o Industrijskim Emisijama (IED), što je moguće postići konverzijom  postrojenja na biomasu. 

Realnost i perspektivnost planiranog projekta, u smislu savladavanja logističkih izazova obezbjeđenja biogoriva, baziraju se na prikladnoj veličini Bloka 3 (kotlovi 2x50 MW, turbogeneratorski set 100 M).

Realizacijom projekta konverzije, Blok 3 bi u kogenerativnom režimu rada obezbijedio toplinsku energiju okolnih gradova u skladu s direktivama o obnovljivim izvorima, energetskoj efikasnosti i klimatskoj regulativi, u dugoročnom pogledu - do 2050. godine, pa i poslije.

Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, potcrtao je značaj projekta konverzije Bloka 3 sa socijalnog aspekta - očuvanja radnih mjesta, ekonomskog, ekološkog i aspekta doprinosa  energetskoj neovisnosti Bosne i Hercegovine. Akcenat je na ekološkim prednostima proizvodnje električne energije iz drvne biomase. Projekat može poslužiti kao pokazatelj uspješnosti za naredne slične projekte, koje JP Elektroprivreda BiH planira realizirati u skladu s dugoročnim opredjeljenjem prelaska na obnovljive izvore energije.  

Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izrazila je zadovoljstvo početakom ovog izazovnog projekta.

"Studija koja je u pripremi pomoći će u identificiranju održivih izvora biomase i također, će razmotriti tehničku izvodljivost, uključujući ispunjavanje zahtjeva EU i odgovor kako Tuzli osigurati održivi izvor obnovljive topline. Dogovorili smo s Elektroprivredom BiH da naša saradnja neće biti ograničena samo na pripremu ovog projekta, već da će se proširiti na podršku dugoročnim procesima dekarbonizacije kako bi se osigurala pravedna tranzicija. Već imamo saradnju na pripremi projekta solarne elektrane i nadamo se daljem jačanju saradnje na obostrano zadovoljstvo. Također, se nadamo da će Federacija BiH uskoro donijeti novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će omogućiti važne projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini", naglasila je Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije