Počela obnova puta Gradiška - Nova Topola - Klašnice

19.09.2022. 08:24 / Izvor: SRNA
izgradnja puta

Uvođenjem izvođača u radove jučer je počela rehabilitacija dionice magistralnog puta prvog reda Gradiška - Nova Topola - Klašnice duge 33 kilometra.

Uvođenjem izvođača u radove jučer je počela rehabilitacija dionice magistralnog puta prvog reda Gradiška - Nova Topola - Klašnice duge 33 kilometra.

Vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Davor Kostrešević uveo je zvanično u radove preduzeće „Niskogradnja“ iz Laktaša. Vrijednost radova iznosi više od 27 miliona KM.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prisustvovao svečanosti rekao je da je važna izgradnja auto-puteva i magistralnih puteva u Republici Srpskoj jer malim putevima ljudi odlaze, a velikim dolaze u Srpsku.

Dodik  je izjavio novinarima da je rok za završetak rehabilitacije dionice magistralnog puta prvog reda Gradiška - Nova Topola - Klašnice 36 mjeseci.

"Kada završimo ovaj put, vjerujem da će on moći da izdrži nekoliko decenija i da neće biti potrebna njegova nova rehabilitacija", rekao je Dodik i dodao da se dugo čekalo na rehabilitaciju ovog magistalnog puta koji je bio najferkventniji put u bivšoj Jugoslaviji.

On je naveo da je sav teret izgradnje auto-puta Banjaluka - Gradiška podnijela ova saobraćajnica koja je devastirana i zbog čega je bila potrebna rehabilitacija.

Dodik je podsjetio da je počela izgradnja auto-puta Prijedor - Banjaluka, dijela auto-puta od Vukosavlja do granice s Brčko distriktom, te od mosta na Rači do petlje u Bijeljini, dužine 20 kilometara.

"Naša namjera je da u što skorijem vremenu, a najduže za četiri godine, spojimo auto-put od Banjaluke do Beograda", istakao je Dodik.

On je naveo da je juče počela rehabilitacija puta od Sokoca do Han Pijeska u namjeri da se nastavi od Sokoca prema Palama, te od Trebinja do Gacka.

Dodik je napomenuo da je počela izrada studije izvodljivosti izgradnje brzog puta u pravcu Bijeljina - Zvornik - Milići - Vlasenca - Han Pijesak - Sokolac.

On je rekao da Republika Srpska ima više od 1.500 kilometara magistralnih puteva i da je to potrebno održavati, posebno u vrijeme predstojeće zimske sezone, ističući da je za te poslove osposobljeni "Putevi Republike Srpske".

Dodik očekuje da će biti formirana zajednička direkcija za upravljanje i gazdovanje putnik pravcima širom Republike Srpske.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da početak rehabilitacije dionice magistralnog puta  predstavlja istorijski dan za gradove Laktaše i Gradišku, kao i za Republiku Srpsku.

"Ovaj magistralni put koji je u bivšoj Jugoslaviji važio za jedan od najfrekventnijih puteva značajan je za čitavu Republiku Srpsku", rekao je Bojić novinarima u Klašnicama kod Laktaša.

Bojić je zahvalio Dodiku, Vladi Republike Srpske, "Putevima Republike Srpske", koji su prepoznali značaj ulaganja u ovaj magistralni put.

"Rehabilitacija ovog puta značajna je za stanovništvo Lijevče polje, rasterećenje saobraćaja izgradnjom kružnih tokova, te za privredu Republike Srpske i poslovne zone u ovom području",  istakao je Bojić.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Republike Srpske" Davor Kostrešević rekao je da očekuje da će na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice biti stvoreni uslovi za povećan protok saobraćaja i povećanu bezbjednost učesnika u saobraćaju, te smanjenje ulaganja u njegovu obnovu.

On je izjavio novinarima da predviđeni radovi obuhvataju više tipova rehabilitacije puta, od zamjena gornjih habajućih slojeva, ulaska u nosive slojeve do izmjena kompletnih nosivih slojeva konstrukcije.

Kostrešević je rekao da se rekonstrukcija ovog puta radi kvalitetnim asvaltnim materijalom koji može u budućnosti podnijeti opterećenje saobraćaja i učesnika u saobraćaju.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da je od velikog značaja rekonstrukcija ovoh magistralnog puta za Gradišku, pogotovo jer će biti izgrađene tri kružne raskrsnice za koji je grad riješio imovinske odnose i pribavio građevinsku dozvolu.

"Ovo je važno za privrednike i građane Gradiške, pogotovo u Lijevču", istakla je Ilićeva.Ovom događaju prisustvuju ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić, zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić, predstavnici Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“, preduzeća „Niskogradnja“ Laktaši.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije