ASA grupacija gradi dvije solarne elektrane u Bosanskom Petrovcu

23.09.2022. 08:22 / Izvor: Akta.ba
asa grupacija sastanak

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona, sa saradnicima održao je jučer radni sastanak sa predstavnicima ASA Grupacije.

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona, sa saradnicima održao je jučer radni sastanak sa predstavnicima ASA Grupacije.

ASA grupacija, kroz ASA energiju kao nosioca poslova, 2020. godine izrazila je opredijeljenost za ulaganje u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno u izgradnju solarnih elektrana na području USK. Danas su predstavnici grupacije zvanično predali zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2. Obje su instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, a njihova gradnja je planirana na području općine Bosanski Petrovac.

Ministar Adnan Alagić, zahvalio se predstavnicima investitora i u ime premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića te istaknuo profesionalan i efikasan rad resornog Ministarstva da bi ovaj, značajan projekat došao do faze da se uskoro može očekivati faza izgradnje.

Prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola privrednom društvu ASA Energija d.o.o. Sarajevo, sa Elektroprivredom BiH već je dogovorena izgradnja dalekovoda, a samo u postupcima koji su prethodili ispunjavanju uvjeta za podnošenje zahtjeva za građevinske dozvole solarnih elektrana u Bosanskom Petrovcu, investitor je uložio oko milion KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije