Euro-Asfalt s rumunskom firmom u poslu od pola milijarde eura

23.09.2022. 11:49 / Izvor: Akta.ba
euro asfalt

Rumunski div UMB dobio je posao gradnje devet kilometara autoceste u ovoj zemlji. Na dionici se nalaze i tuneli dugi dva kilometra, a kako Rumuni nemaju iskustva s gradnjom tunela, ovaj posao uradit će sarajevski Euro-Asfalt.

Rumunski div UMB dobio je posao gradnje devet kilometara autoceste u ovoj zemlji. Na dionici se nalaze i tuneli dugi dva kilometra, a kako Rumuni nemaju iskustva s gradnjom tunela, ovaj posao uradit će sarajevski Euro-Asfalt.

Rumunska građevinska kompanija UMB pobjednik je tendera za projektiranje i gradnju autoceste s tunelima Lugoj – Deva, objavio je danas u Temišvaru ministar prometa Rumunije Sorin Grindeanu, navodi se u objavi rumunskog portala Economedia.ro.

Autocesta je duga devet kilometara, od čega su dva kilometra tuneli, a rok za završetak je august 2026. godine.

Vrijedno je istaknuti udruživanje rumunske građevinske kompanije sa Euro-Asfaltom, jakim cestograditeljem iz Bosne i Hercegovine, radi nadoknade iskustva u tunelogradnji koje UMB nema, napominje Economedia.ro.

Procijenjena vrijednost ugovora je između između 460 i 523 miliona eura.

"Na prethodnom projektu, autocesti od Margine do Holdee, rumunski je građevinar odlično uradio svoj posao, što je nama garancija da će i ovaj biti urađen poštujući sve uvjete iz ugovora. To je kompanija koja je trenutno najveći rumunski graditelj cestovne infrastrukture. Cijeli ovaj projekat ide po planu, procedura je da se u roku od deset dana mogu podnijeti žalbe CNSC-u, mada je malo vjerovatno da će ih biti. Posljednjih godina sve ih je manje, jako smo pažljivi sa procedurama. Ugovor za projektiranje i gradnju potpisat ćemo u narednih nekoliko nedjelja u Temišvaru", rekao je Grindeanu.

Kako su saopćili iz Euro-Asfalta, UMB se na ovaj tender prijavio sa Euro-Asfaltom koji ima iskustvo građenja tunela, koje UMB-u nedostaje. Ova bosanskohercegovačka kompanija sebe smatra regionalnim liderom u gradnji tunela.

"Radujemo se ovom izazovu, novom tržištu i mogućnostima koje se otvaraju", rekao je Admir Eminović, direktor Euro-Asfaltovog sektora za poslove sa inostranstvom.

Rok za završetak ovoga projekta je august 2026. Konzorcij UMB - Euro-Asfalt obavezao se da će ga izvršiti za 45 mjeseci, od čega će projektovanje trajati 11, a izvođenje 34 mjeseca, ukazao je direktor CNAIR-a Cristian Pistol. Šest konzorcija iz Rumunije, Grčke i Turske bilo je u utrci za ovaj veliki projekat, kazali su iz Euro-Asfalta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije