Nastavlja se obnova javnih objekata u Kantonu Sarajevo

06.10.2022. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Grbavica škola

Vlada Kantona Sarajevo putem resornog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, učestvuje u realizaciji projekta Zeleni ekonomski razvoj.

S ciljem poboljšanja stanja javnih objekata u Kantonu Sarajevo, a prepoznavši značaj provođenja mjera energijske efikasnosti kojim bi se osigurale uštede u potrošnji energije i energenata, Vlada Kantona Sarajevo putem resornog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, učestvuje u realizaciji projekta Zeleni ekonomski razvoj (Green Economic Development - GED).

U okviru GED projekta koji implemenira Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a finansira Švedska, okončani su radovi ili su isti u završnoj fazi na 11 javnih objekata na području KS: Kulturno-sportski centar „Amel Bečković“, Područna škola „Misoča“, Osnovna škola „Amer Ćenanović“, Osnovna škola „Grbavica II“, Dom zdravlja Novi Grad – ambulanta Rajlovac, Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš, Franjevačka teologija Sarajevo, Dom zdravlja Stari Grad – ambulanta Gazin han, Dom zdravlja Hadžići – ambulanta Binježevo i Dom zdravlja Centar – ambulanta Hrastovi-Mrkovići i ambulanta Podhrastovi.

gazi han

"Zadovoljan sam što nastavljamo saradnju sa Švedskom i UNDP-om i što ćemo ove godine obnoviti dodatnih 11 objekata. U više navrata sam naglasio da je značaj ovakvih projekata višestruk – štedimo energiju, doprinosimo poboljšanju kvalitete zraka, ali i stvaramo ugodniji i ljepši ambijent za naše školarce, prosvjetne i zdravstvene radnike, te sve korisnike ovih javnih institucija. Napominjem da je Vlada KS za potrebe implementacije projekta ove godine osigurala 800 hiljada KM budžetskih sredstava, dok je Švedska, putem UNDP-ja, podržala ovaj projekat sa dodatnih 290 hiljada KM nepovratnih sredstava“, izjavio je ministar Enver Hadžiahmetović.

U okviru GED projekta, u prethodnom periodu na području KS, obnovljeno je 70 objekata javne namjene, u koje je uloženo oko 16 miliona KM. Pored značajnog poboljšanja uslova kvalitete boravka i rada za oko 30 hiljada korisnika ovih javnih institucija, procijenjeno je da je ostvareno smanjenje potrošnje energije za približno 59%, te da je emisija CO2 smanjena za oko 4.100 tona godišnje, što direktno doprinosi poboljšanju kvalitete zraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije