U toku izgradnja prvog bh. igrališta od reciklirane plastike

07.10.2022. 09:14 / Izvor: Federalna.ba
igralište

U posavskoj općini Odžak, s nestrpljenjem se iščekuje završetak radova na modernom igralištu koje će služiti svim njegovim stanovnicima.

U posavskoj općini Odžak, s nestrpljenjem se iščekuje završetak radova na modernom igralištu koje će služiti svim njegovim stanovnicima. Prilikom izgradnje korištena je reciklirana plastika, što ga čini jedinim takvim igralištem, ne samo u Odžaku nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Odžak je ovih dana dobio još jedno sportsko igralište, no ne bilo kakvo, nego multifunkcionalno igralište kojemu je podloga izrađena od reciklirane plastike. Ovaj projekt su podržali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Općina Odžak te Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona.

"Ovo je jedno polivalentno igralište za fudbal, košarku i tenis izgrađeno od reciklirane plastike po najboljim standardima koji vladaju u ovom dijelu sporta. Prvo je ovakvo igralište u Odžaku i mislim da je i prvo u Federaciji Bosne i Hercegovine“, kazao je Anes Osmanović, ministar prometa, veza i zaštite okoliša PK.

Osim ovog moderno izgrađenog igrališta, ljubitelji nogometa u ovoj posavskoj općini prošle godine su dobili prvo igralište s umjetnom travom. I ovaj projekt financirali su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Općina Odžak te Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona.

"Prije tačno godinu dana izgrađeno je još jedno moderno igralište sa umjetnom travom, dakle isto jedno novo moderno igralište koje se nalazi u centru grada,  tako da ova dva igrališta sada koja su izgrađena zaista pružaju djeci Odžaka vrhunske uslove za sport“, dodao je ministar Osmanović.

Ideja za izgradnju ovakvih igrališta došla je iz mjesnih zajednica, koje su tražile sredstva da bi projekt i bio proveden da bi mladi koji ovdje žive što više slobodnog vremena provodili baveći se sportom.

"Mi smo to aplicirali, Mjesna zajednica broj 2 i uz pomoć vlade posavskog kantona i uz pomoć Ministarstva za izbjegla i raseljena lica dobili smo jedno igralište ovdje, a druga Mjesna zajednica broj 1, tamo je izgrađeno sada na igralištu gdje je stadion“, kazao nam je Muhamed Puzić, predsjednik MZ Odžak 2.

U razgovoru, predsjednik Mjesne zajednice Odžak 2 nam je rekao i da je projekt više nego uspješan, jer mlađa populacija u Odžaku igralište koristi u velikoj mjeri. To potvrđuje da je novac korisno utrošen te da su mladi zadovoljni ovim ulaganjem u sport.

"Evo malo ovo igralište imamo ovdje što je otvoreno prošle godine. Nema termina da možeš dobiti, moraš čekati na termin da bi mogao dobit da se igraju djeca“, rekao je Puzić.

Odžak je nekada u pogledu sporta bio prepoznatljiv po uspjesima Odbojkaškog kluba Napredak. Izgradnja ovakvih sportskih terena budi nadu da će se ovdje afirmirati novi mladi ljudi koji će kroz neki sport biti ambasadori svoga grada. U svakom slučaju, vrijeme provedeno baveći se sportom nije i nikada neće biti uzaludno potrošeno vrijeme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije