Prihvaćen zajam od 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica

20.10.2022. 14:02 / Izvor: Akta.ba
Pruga

Vlada FBiH je utvrdila prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja FBiH po Ugovoru o zajmu za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica u iznosu do 25.000.000 eura.

Vlada FBiH je utvrdila prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica u iznosu do 25.000.000 eura.

Utvrđeni prijedlog odluke o ovom zaduženju bit će upućen Parlamentu Federacije BiH na konačno izjašnjavanje.

Sredstva trebaju biti korištena za proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži, gdje će biti priključen na postojeće tramvajske pruge, kao i polukružnog skretanja u Hrasnici, te za izgradnju približno dvadeset novih tramvajskih stanica. Zajam se daje s rokom otplate od 15 godina i s trogodišnjim grace periodom.

Tekstom odluke se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju BiH, a posebno nacrti ugovora o zajmu između BiH i EBRD-a i o podršci zajmu između Kantona Sarajevo i EBRD-a, kao i Nacrt projektnog ugovora između Ministarstva saobraćaja KS i EBRD-a.

Sredstva ovog zajma će Federacija BiH prenijeti na Kanton Sarajevo, kao krajnjeg korisnika i dužnika.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da s Kantonom Sarajevo usaglasi i sklopi podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, definirati uslove vraéanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu.

Također se odlukom daje saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog ugovora izmedu BiH i FBiH, te podugovora između FBiH i Kantona, a za njihovo potpisivanje ovlašćuje se federalna ministrica finansija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije