Od devastirane farme iz Donjeg Žabara do milionske investicije

22.10.2022. 09:41 / Izvor: Glas Srpske
Agreks

Jaja iz beskaveznog sistema držanja kokošaka na domaćem tržištu naći će se već idući mjesec, nakon što prvih 30.000 koka useli u novi objekat kompanije "Agreks" iz Donjeg Žabara.

Jaja iz beskaveznog sistema držanja kokošaka na domaćem tržištu naći će se već idući mjesec, nakon što prvih 30.000 koka useli u novi objekat kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Agreksa” Predrag Miličić, podsjetivši da je ta kompanija još prije dvije godine kupila devastiranu farmu u Šamcu i započela podizanje novog kompleksa koji će se sastojati od pet potpuno repariranih, proširenih objekata koji su prilagođeni novom načinu uzgoja koka za proizvodnju konzumnih jaja u beskaveznom, slobodnom načinu držanja.

"Kod takvog načina uzgoja koka ima prostor gdje boravi, gnijezdo gdje nosi jaja, ali i veliki slobodan prostor za kretanje unutar farme. Ovo je humaniji način držanja u odnosnu na kavez", rekao je Miličić.

Naglasio je kako je plan za početak da usele koke u jednu farmu, dok preostale četiri planiraju sukcesivno puniti.

"Namjera je da do kraja iduće godine ili polovine 2024. godine svih pet objekata budu u punoj funkciji. Ukupna vrijednost investicije je oko pet miliona maraka", kazao je Miličić, dodajući da investiciju realizuju iz kredita i dijelom vlastitih sredstava.

On je istakao da je plan da novi proizvod bude prepoznatljiv na tržištu po nazivu “koka posavka” s obzirom na to da je ova kompanija smještena u Posavini.

Proširenje proizvodnje, dodao je Miličić, podrazumijeva i nekoliko novih radnih mjesta.

Miličić koji je i predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH ističe da su domaći proizvođači usljed krize u veoma nezavidnom položaju i da su jaja u BiH najjeftinija.

"Cijene svih ulaznih komponenti rastu svakodnevno. U Hrvatskoj su jaja skuplja sigurno za 40 odsto, a u Srbiji i do 15 odsto nego kod nas, a proizvodnja u BiH je definitivno skuplja nego tamo", rekao je Miličić.

Poručio je da će domaći proizvođači izdržati i da će biti dovoljno jaja za domaće tržište, iako se Evropa već sada susreće sa ozbiljnim nestašicama.

Izvoz

Firma “Agreks” jedina u BiH ima dozvolu za plasman jaja za preradu u Evropsku uniju, međutim, izvoz je za sada zaustavljen.

"Zbog svih nedaća i opterećenja koja preživljavaju proizvođači konzumnih jaja, nema slobodnih količina koje bismo izvozili", kaže Miličić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije