Vrhunsko domaće meso

Jabandžić: Peradarstvo jedan od najperspektivnijih poljoprivrednih resora u BiH

16.03.2023. 07:38 / Izvor: SRNA
Koka

Prvi Međunarodni kongres živinarstva/peradarstva u Bosni i Hercegovini biće održan od 10. do 12. maja u Banjaluci.

Prvi Međunarodni kongres živinarstva/peradarstva u Bosni i Hercegovini biće održan od 10. do 12. maja u Banjaluci, najavio je predsjednik Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH Edin Jabandžić.

Jabandžić je rekao novinarima u Doboju, gdje je danas održan sastanak ovog odbora, da je peradarstvo/živinarstvo jedan od najperspektivnijih poljoprivrednih resora, te da je na nivou prijeratnog i zapošljava više od 20.000 radnika.

On je kao prednost domaće proizvodnje istakao vrhunsko meso, ali je ukazao na problem nelojalne konkurencije iz uvoza, od kojih je izdvojio onu iz Turske.

"Ponovo apelujem na inspekciju da pojačaju svoje kontrole i adekvatno sankcionišu prekršioce. Veliki je pritisak i na same farmere koji su zbog nelojalne konkurencije i prekomjernog uvoza primorani da napuštaju proizvodnju i gase farme. Podatak o uvozu 11.500.000kg piletine u BiH u 2022. godini govori dovoljno. Iako je najveći dio ovog mesa uvezen za potrebe prerade, jedan dio kupaca zloupotrebljava dozvole i smrznuto meso namijenjeno preradi odmrzava i prodaje pod svježe meso krajnjem potročašu", rekao je Jabandžić, koji je ocijenio da inspekcijske službe nisu u dovoljnoj mjeri angažovane da se to spriječi.

Naglasio je da dodatni izazovi sa kojima se susreće sektor i koji ga znatno opterećuju su i neravnomjerna poticajna politika entiteta i kantona te nedovoljno razvijena svijest potrošača o kupovini domaćih proizvoda.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković naveo je da su sa Turskom potpisani sporazumi i otvorene granice, te da su domaći proizvođači zaštićeni tako što je dozvoljen uvoz samo smrznutih pilećih filea namijenjenih za preradu i da se sprovode rigorozne mjere prilikom izdavanja uvoznih dozvola. 

Bošković je ukazao da problem nastaje kada se takva odluka zloupotrebljava.

Predsjednik naučnog odbora Međunarodnog kongresa živinarstva/peradarstva Rodoljub Trkulja najavio je da će se na kongresu u Banjaluci razgovarati o opštem značaju ove oblasti u globalnim okvirima, imajući u vidu intezivno povećanje brojnosti stanovništva u svijetu i ogromne potrebe za povećanjem hrane životinjskog porijekla, sa potencijalom BiH u tom segmentu.

On je istakao da se na ovom području veliki značaj daje zdravstvenoj ispravnost proizvodnje, za razliku od mnogih evropskih zemalja koje imaju intezivnu proizvodnju.

Direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara Predrag Miličić kaže da je cijena proizvodnje konzumnih jaja jeftinija nego u evropskim zemljama zbog čega su lišeni pritiska iz uvoza, ali da je primjetno enormno poskupljenje jaja na tržištu BiH nakon dešavanja u Ukrajini.

On kaže da ovo preduzeće jedino u BiH ima mogućnost da jaja za industrijsku preradu plasira na tržište EU, gdje je uočen manjak ovog proizvoda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti