Euro-Asfaltu treći put produžen rok za završetak puta u Crnoj Gori

26.10.2022. 08:47 / Izvor: Akta.ba
euroasfalt

Sarajevskoj kompaniji Euro-asfalt istekao je i treći zvanični rok za završetak izgradnje puta Jezerine - Lubnice.

Sarajevskoj kompaniji Euro-asfalt istekao je i treći zvanični rok za završetak izgradnje puta Jezerine – Lubnice, a radovi za koje je u međuvremenu plaćeno dodatnih 21,6 miliona eura, prema izvoru “Vijesti”, neće biti završeni ni do kraja naredne 2023. godine.

Izvođač novi zahtjev za produženje roka i povećanje troškova pravda greškama u projektu jednog mosta i novim nedostacima u tehničkoj dokumentaciji, a priprema kvalitetnog projekta i tehničke dokumentacije bila je obaveza investitora odnosno države.

Nakon javnog tendera u 2016. godini kao najpovoljniji ponuđač izabran je Euro-asfalt sa kojim je u decembru te godine potpisan ugovor za ovaj posao vrijedan 34,6 miliona eura. Međutim, ovi radovi su do sada državni budžet koštali oko 56 miliona eura, plaćenih kroz anekse, a rokovi završetka do sada su ukupno produženi za dvije i po godine.

Radovi su počeli u maju 2017. godine, a trebali su biti završeni u maju 2020. godine. Izgradnja je obustavljena 2018. godine zbog pojave velike količine vode u tek iskopanom tunelu. Nakon toga je potpisan aneks ugovora kojim se radovi produžuju do novembra 2020. odnosno samo za šest mjeseci duže od orginalnog roka iz ugovora.

Kako ni taj rok nije ispunjen, zvanično zbog propusta u projektnoj dokumentaciji, potpisan je novi aneks kojim je rok za završetak pomjeren za 20. oktobar 2022. godine. Aneksima je i vrijednost radova povećana za 21,57 miliona eura.

Podsjećamo, rok za izgradnju je bio pomjeren do 20. oktobra ove godine, soapšteno je tada iz Vlade koja je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o potpisivanju Amandmana 2 ugovora sa kompanijom Euro-Asfalt za realizaciju ovog projekta.

Usvojeni amandman podrazumijeva i uvećanje cijene radova za 21,57 miliona eura. Prema dosadašnjem ugovoru, završetak radova planiran je za 12. jul 2022.

“S obzirom na to da još nije potpisan Amandman koji je odobren na sjednici održanoj 28. oktobra 2021. godine, Vlada je, imajući u vidu zatečeno stanje i nemogućnost drugačijeg rješenja, prihvatila Amandman br. 2 ugovora. Kao krajnji datum za završetak svih radova utvrđen je 20. oktobar 2022. godine”, saopšteno je tada iz Vlade.

Kako je objašnjeno, zahtjev za produženje roka je ocijenjen opravdanim, jer nije bilo moguće izvođenja određenih radova zbog izgradnje ski staze na Bjelasici.

“Na zahtjev Ministarstva ekonomskog razvoja, a iz razloga izvođenja radova na žičari K7 i skijališnih staza koje povezuju dva ski centra Kolašin 1600 i Kolašin 1450, tražena je obustava dijela radova na rekonstrukciji puta u periodu od 1. novembra 2021. god do 1. aprila 2022”, navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije