Zahvaljujući EU Gradačac dobio čistu vodu i kvalitetnu kanalizaciju

31.10.2022. 11:51 / Izvor: Nezavisne novine
Gradačac

Svaki građanin ili građanka BiH ima svoju posebnu predstavu o tome šta je EU i šta ona njemu ili njoj znači.

Svaki građanin ili građanka BiH ima svoju posebnu predstavu o tome šta je EU i šta ona njemu ili njoj znači. Nekom je EU sinonim za pravednu državu, ekonomski prosperitet ili slobodu putovanja, dok drugi o prednostima EU ne razmišljaju, iako ih na razne načine koriste u svakodnevnom životu.

Međutim, vrijednost EU najbolje se odslikava u praksi kroz projekte koje EU implementira sa svojim lokalnim partnerima. Jedan od raspoloživih instrumenata EU za implementiranje projekata u BiH je Investicioni okvir za zapadni Balkan, a projekti iz ovog instrumenta implementirani su širom BiH, uključujući i gradove u RS poput Banjaluke, Zvornika, Bijeljine, Prijedora i brojnih drugih.

Kako bi javnosti pokazali kako ovi projekti izgledaju u praksi i kako se implementiraju, Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH pozvala je nedavno novinare iz više bh. redakcija u Gradačac, gdje je pri kraju implementacija rekonstrukcije kompletne vodovodne mreže, uključujući i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, velikim dijelom finansirane uz pomoć Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu je izdvojeno tri miliona maraka, za oko 40 kilometara nove kanalizacione mreže oko 6,5 miliona maraka, za novu vodovodnu mrežu ukupne dužine oko sto kilometara izdvojeno je 12 miliona maraka, a 40 kilometara nove vodovnodne mreže koštaće 4,8 miliona maraka.

Gradačac je samo jedna od brojnih lokalnih zajednica ne samo u BiH, već i na cijelom zapadnom Balkanu, koje su iskoristile sredstva iz ovog okvira za rješavanje svojih egzistencijalnih pitanja. Prednost korištenja ovih sredstava je vrlo niska kamatna stopa, ali, što je još važnije, učešće granta u ukupnim sredstvima može iznositi i do 70 odsto ukupne investicije.

Primjera radi, Gradačac je završni dio projekta vodosnabdijevanja ukupno procijenio na 15,8 miliona evra. Od tog iznosa, Gradačac, Tuzlanski kanton i Vlada FBiH će direktno izdvojiti 3,14 miliona evra. Češka razvojna agencija dala je grant od dva miliona evra, Švedska razvojna agencija je dala grant od 2,3 miliona evra, a direkno iz Investicionog okvira za zapadni Balkan dodijeljen je grant od 2,09 miliona evra. EBRD je odobrio povoljni kredit od šest miliona evra, a ostale agencije dale su grant ukupne vrijednosti 270.000 evra.

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, kaže da je ovaj projekat od ogromnog značaja za građane, koji će dobiti kvalitetnu pitku vodu i riješen sistem kanalizacione mreže, ali i za privredu. On, naime, kaže da evropski partneri od firmi iz Gradačca traže da ispune ekološke evropske standarde jer je to važno za njihovu reputaciju u EU.

S obzirom na to da je, kako je rekao, gradačačka privreda prošle godine u EU izvezla robe u vrijednosti od 440 miliona maraka, i ostvarila ukupan promet od 1,1 milijardu maraka, on kaže da je rješavanje vodovodne i kanalizacione mreže po evropskim standardima od vitalnog interesa za privredu grada.

"Da prečistač nije u ovom stanju, mnogi od ovih poslova ne bi mogli biti sklopljeni. A osim toga, Gradačac će biti jedini grad u BiH koji će biti potpuno oslobođen azbestnih cijevi", rekao je on.

Sabina Dizdarević, koordinatorka u DEI BiH za Investicioni okvir za zapadni Balkan, kaže da je od uspostavljanja Okvira 2008. godine do sada kroz ovaj instrument za zapadni Balkan odobreno oko 2,5 milijardi evra grantova za projekte ukupne vrijednosti više od 25 milijardi evra u sektorima transporta, energije, okoline, digitalne infrastrukture i socijalnom sektoru u BiH.

"U BiH su grant sredstva uglavnom odobravana za sektor transporta i uglavnom za koridor 5c. Konkretno, za BiH je do sada odobreno grant sredstava od skoro 700 miliona evra, uglavnom za sektor transporta, uglavnom za koridor 5c i svi se projekti uspješno implementiraju, a neki tek treba da počnu s implementacijom", rekla je ona.

Da bi BiH ili neka njena lokalna zajednica mogli da apliciraju za ova sredstva, moraju se poklopiti direktive i interesi EU s nacionalnim strategijama zemalja primateljica sredstava po oblastima. Zbog toga EU uvijek insistira da BiH usvoji nacionalne strategije, kako bi se onda mogle naći dodirne tačke i interes EU da dodijeli grantove i pomogne dobijanje povoljnih razvojnih kredita za projekte u BiH.

Na primjeru Gradačca, interes je pronađen u činjenici da je EU zainteresovana za zaštitu živote sredine. Implementacijom ovog projekta, Gradačac dobija kvalitetnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a EU doprinosi očuvanju prirode.

Na sličan način u oblasti transporta, EU želi razviti evropsku mrežu cestovnih i željezničkih koridora, zbog čega su grantovima i povoljnim kreditima podržali izgradnju evropskog koridora 5c kroz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije