Za dionicu autoputa Vranduk - Ponirak i prugu Ilidža - Hrasnica 50 miliona KM

10.11.2022. 07:34 / Izvor: Akta.ba
autoput

Savjet ministara Bosne i Hercegovine utvrdio je jučer Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Fonda Opeka.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine utvrdio je jučer Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Fonda Opeka za međunarodni razvoj za Projekat izgradnje dionice auto-puta Nemila - Donja Gračanica na Koridoru 5c (Zenica sjever).

"Riječ je o dodatnom zajmu vrijednom 25 miliona eura, kojim će biti finansirana izgradnje dionice Vranduk - Ponirak u dužini od 5,3 km, koja čini sastavni dio dionice Nemila - Donja Gračanica".

Zajam je alociran na Federaciju BiH, s rokom otplate od 14 godina uz grejs period od četiri  godine.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora. 

Zajam od 25 miliona KM za tramvajsku prugu Ilidža - Hrasnica

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o zajmu (tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 25 miliona eura. 

"Svrha Projekta je rješavanje jednog od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prevoza u Sarajevu poboljšanjem pristupa gradskom prevozu, uz rješavanje prioritetnih pitanja zaštite životne sredine koja se odnose na kvalitet vazduha", saopšteno je iz Savjeta minsitara. 

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a zajam je alociran na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja. 

Očekuje se da će ovaj projekat trebao biti završen do 31. decembra 2025. godine.

Prijedlog ugovora biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije