Aerodrom Bihać planira otvaranje 2026. godine

05.12.2022. 08:57 / Izvor: Akta.ba
aerodrom bihać

Razvoj Aerodroma Bihać napreduje s daljnjim građevinskim radovima koji će uskoro biti započeti.

Razvoj Aerodroma Bihać napreduje s daljnjim građevinskim radovima koji će uskoro biti započeti, piše EX-YU Aviation News.

Aerodrom Bihać do sada je izgradio probnu uzletno-sletnu stazu, koja predstavlja dionicu od 300 metara od planirane dužine 1.800 metara, kao i pristupne ceste aerodromskom kompleksu.

"Kako bi se omogućio nastavak piste buduće zračne luke, potrebno je obeštetiti vlasnike 132 izvlaštena zemljišta po cijeni od devet do deset eura po kvadratnom metru zemljišta, ovisno o kvaliteti", rekao je direktor Aerodroma Anel Hadžić.

Vlada Federacije BiH do sada je osigurala 2,5 miliona eura od potrebnih 10,2 miliona za obeštećenje vlasnika zemljišta.

Prema riječima Hadžića, trenutno je u toku izrada glavnog plana aerodroma, koji bi konačno trebao odrediti dinamiku budućih građevinskih radova, ali i rokove.

"U ove aktivnosti bit će uključene različite državne institucije i resori, kako bi se planirala pravovremena nabavka potrebne opreme. Prema postojećim planovima, a ne bude li nepredviđenih poteškoća, aerodrom bi mogao biti u funkciji za tri do četiri godine", kazao je Hadžić.

Dodao je da ovaj projekt ima veliki značaj kada je u pitanju povezivanje Unsko-sanskog kantona sa ostatkom države, ali će također djelovati kao katalizator ekonomskog razvoja Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona.

Zračna luka će značajno doprinijeti razvoju turizma i povećanju broja posjetitelja Nacionalnog parka Una i ostalih turističkih sadržaja na ovom području.

Cijeli projekt podrazumijeva izgradnju terminalne zgrade, piste i kontrolnog tornja. Međutim, nedostatak finansijskih sredstava mogao bi se pokazati problemom i u budućnosti bi mogao biti potreban privatni investitor.

Vlada je dosad svake godine u projekt ulagala nekoliko miliona eura. Razne dozvole, uključujući i ekološku, već su osigurane. Bihać se nalazi u blizini hrvatske granice i osmi je po veličini grad u zemlji.

Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodne komercijalne zračne luke – Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar. U periodu od janurara do oktobra opslužili su ukupno 1.907.895 putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije