Raspisan tender: Obnova Fejićeve ulice koja traje deceniju ulazi u završnu fazu

06.12.2022. 15:24 / Izvor: Akta.ba
fejićeva

Završna faza uređenja ulice Braće Fejića u Mostaru trebala bi koštati oko tri miliona KM, za koju je 2. decembra raspisana i javna nabava.

Završna faza uređenja ulice Braće Fejića u Mostaru trebala bi koštati oko tri miliona KM, za koju je 2. decembra raspisana i javna nabavka, saznaje Akta.ba

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, planirano je izvođenje radova na rekonstrukciji partera, podzemne infrastrukture i uličnog mobilijara.

Radovi će se izvoditi prema izvedbenom projektu izrađenom od strane GD Bišina d.o.o. Mostar, projektni biro ARHI Plus. 

Idejno rješenje, na osnovu kojega je urađen glavni i izvedbeni projekat​ zadatog obuhvata predstavljeno tekstualnim i grafičkim prilozima, u potpunosti je usklađeno sa regulacionim planom historijskog gradskog područja Mostara (Master plan).

Cjelokupni obuhvat je zapravo zona od izuzetnog značaja za kulturno historijsko naslijeđe. Svojim južnim dijelom povezana je sa Starim gradom, najstarijim dijelom urbanog tkiva zasnovanom u 15 stoljeću. Idući prema sjeveru, ulična platna i objekti uzduž ulica iskazuju svoje vremenske priče ispreplićući periode od osmanske vladavine preko austrougarskog periodo do savremenog doba, pokazujući ipak koncentrično historijsko širenje grada od stare gradske jezgre.

Okvirni sporazum trajat će dvije godine, a planira se potpisati s jednim ponuđačem. Otvaranje pristiglih ponuda planirano je 28. decembra 2022. godine kada će biti i poznato ime potencijalnog izvođača radova.

Podsjetimo, početak radova na obnovi jedne od najpoznatijih mostarskih ulica, Fejićeve, počeo je prije nepune decenije, tačnije 2013. godine.

Nakon što konačno bude završena ova će ulica, koja je tokom ratnih razaranja pretrpjela velika oštećenja, napokon zasjati u novom ruhu što se u Mostaru godinama očekuje s nestrpljenjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije