EBRD zainteresiran za finansiranje projekta energijske efikasnosti u TK

09.12.2022. 08:16 / Izvor: Akta.ba
ebrd

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je tekst Mandatnog pisma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u vezi sa realizacijom projekta "Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona".

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je tekst Mandatnog pisma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u vezi sa realizacijom projekta "Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona", te ovlastila premijera kantona i ministra finansija TK da potpišu Mandatno pismo.

Radi se o intenciji Vlade TK da implementira mjere energijske efikasnosti u do 200 objekata u javnom vlasništvu u Tuzlanskom kantonu.

Mandatnim pismom EBRD potvrđuje zainteresovanost da, pod uslovom da rezultati procjene projekta i pregovori budu zadovoljavajući, razmotri učestvovanje u Projektu i to na način da osigura dugoročno finansiranje, u obliku izuzetno povoljnog državnog zajma u iznosu do osam miliona eura Bosni i Hercegovini, a koji će se sukcesivno proslijediti prema Federaciji BiH i dalje prema Kantonu.

Uz dva miliona eura kreditnih sredstava Banka bi nastojala da putem investicijskog granta Europske unije osigura dodatnih dva miliona eura nepovratnih sredstava za finansiranje projekta i 750.000 eura podrške za pripremu i vrednovanje tenderske dokumentacije, te uopće pomoć u provedbi projekta.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada TK je, zbog iskazanih dodatnih potreba, utvrdila izmjene i dopune Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2022. godinu.

Također su donesene i odluke o odobravanju finansijskih sredstava za realizaciju ukupno 60-tak kapitalnih projekata u školama i pravosudnim ustanovama u Tuzlanskom kantonu.

Zbog potrebe relokacije sredstava sa pozicija gdje je iskazan manji interes, na pozicije i prava za koja su aplikanti iskazali veći interes, odnosno gdje je došlo do povećanja potreba zbog porasta cijena protetskih pomagala, Vlada je danas donijela izmjene i dopune Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2022. godini, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije