ASA grupacija dobila odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane

18.12.2022. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Vlada USK

Mustafa Ružnić, premijer USK i Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK su predstavnicima ASA grupacije uručili odobrenja za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2.

Mustafa Ružnić, premijer USK i Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona su predstavnicima ASA grupacije zvanično uručili odobrenja za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje instalisane nazivne snage po 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, a čija gradnja je planirana na području općine Bosanski Petrovac.

ASA grupacija, kroz ASA energiju kao nosioca poslova, 2020. godine izrazila je opredijeljenost za ulaganje u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno u izgradnju solarnih elektrana na području USK. Danas su predstavnici grupacije zvanično preuzeli odobrenja za građenje.

Premijer Ružnić i ministar Alagić, zahvalili su predstavnicima investitora i poželjeli im uspješan rad na realizaciji projekta koji stavlja resurse obnovljive energije u svrhu razvoja i koji je ulaganje  u energetsku sigurnost države kao i  ulaganje u zaštitu okoliša a uz to donosi i dodatno poboljšanje privrednog ambijenta.

"Pored toga što smo USK doveli na korak do zavidne energetske stabilnosti kroz proizvodnju čiste energije, imamo i konkretne rezultate naših napora da potaknemo projekte  proizvodnje čiste energije stvaranjem povoljnog okruženja za investicije. Krajina ima potencijale energije vjetra i sunca ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ  o višemilionskim ulaganjima u projekte izgradnje postrojenja a kojima prethodi dugotrajna pripremna procedura. Sa ovim, imamo odobrenu  gradnju tri postrojenja a u završnim pripremama  i dozvole za gradnju još tri solarne elektrane,  također na području Bosanskog Petrovca", kaže premijer Ružnić.

Premijer USK i ministar Alagić ukazuju da je cijeli proces zahtijevao efikasnost, odgovornost i timski rad. 

"Kvalitetna koordinacija i saradnja ministarstava za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, privrede te poljoprivrede i šumarstva, odgovoran i efiksan rad zaposlenih pokazao je da je ovaj Kanton spreman i odgovoran partner investitorima, a to potvrđuje i današnja najava ASA grupacije da, pored ovog, planiraju i nove projekte na području našeg Kantona", kaže ministar Alagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije